Makro: ČNB snížila sazby na 6,25 % a připouští další rychlý pokles sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve čtvrtek bankovní rada České národní banky (ČNB) překvapila a snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů na 6,25 % (2T repo). Trh očekával nižší pokles (oček: 6,50 %). Šest hlasů bylo pro snížení o půl procentního bodů a 1 člen rady chtěl snížení o 75 bazických bodů. Ze strany ČNB jde o druhé snížení sazeb v řadě, v prosinci klesly sazby ze 7,00 % na 6,75 %. Celkové vyznění zasedání bylo holubičí. Nová prognóza ČNB předpokládá letos průměrnou inflaci 2,6 % a příští rok 2 %. Růst HDP by měl zůstat utlumený. Následně prognóza doporučuje velmi razantní snížení sazeb letos na 3 procenta a na začátku příštího roku na 2,5 %. Bankovní rada opět uvedla, že plánuje sazby snižovat pomaleji kvůli řadě proinflačních rizik, jako je zvýšený růst cen ve službách. Ovšem guvernér ČNB Aleš Michl na tiskové konferenci uvedl, že bankovní rada je přesvědčena, že inflace letos výrazně zpomalí a směřuje na cílované úrovně, což naznačuje, že sazby mohou na dalších zasedáních dál klesat o 50 bazických bodů. Dle guvernéra je ještě otevřené, na jakou úroveň sazby směřují, protože dle prognózy by za rok měly být 2,5 %, což je o více jak 1 procentní bod níže, než bylo dosavadní očekávání. Pro korunu byla negativním překvapením informace, že bankovní rada při rozhodování o sazbách nebrala v úvahu poslední oslabení koruny.

Další kroky ČNB ještě ovlivní data z ekonomiky (inflace za leden), ale zatím je pravděpodobné, že na dalších zasedáních (březen, květen) ČNB zopakuje snížení sazeb o 50 bodů. Na konci roku čekáme sazby kolem 4 %, trh zaceňuje pokles na 3 %. Koruna k euru v reakci na zasedání ČNB oslabila o 30 haléřů na 2leté minimum 25,25 CZK/EUR. Sazba 2letého úrokového swapu propadla o 25 bodů na 3,9 %, což je nejnižší úroveň od prosince 2021.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.