Pod taktovkou centrálních bank

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V září analytici upírali svůj zrak zejména k centrálním bankám, které měly vydat rozhodnutí o výši úrokových sazeb, pozornost si ale vysloužil i Donald Trump. V říjnu se ekonomové zaměří hlavně na výsledkovou sezonu.


Září bylo ve znamení centrálních bank a jejich monetární politiky. Vedle rozhodování centrálních bank investoři sledovali pokračování ságy americko-čínského vyjednávání vzájemné obchodní dohody a snahu demokratů o zahájení procesu impeachmentu vůči Donaldu Trumpovi za údajné zneužití pravomoci a ohrožení národní bezpečnosti v kauze Ukrajina a syn Johna Bidena (pravděpodobný demokratický kandidát na prezidenta). Všechny tyto faktory byly za očekávanou zvýšenou volatilitou.

Dění v centrálních bankách

Zasedání ECB přineslo dle očekávání snížení depo sazby o 10 bazických bodů na −0,5 %. Draghi uvedl, že ECB bude od listopadu spouštět nový program QE ve výši 20 mld. EUR/měsíčně. Tento program není časově omezen. ECB bude pokračovat v plné reinvestici jak kuponů, tak maturujících cenných papírů. Dojde k úpravě stávajícího programu TLTRO 3 a ECB zavede dvoustupňový systém pro banky, podle kterého bankám účtuje záporné sazby z rezerv. Část bankovních rezerv uložených u ECB bude tak vyjmuta z úročení zápornými sazbami (−0,50 %). Celkově se dá shrnout, že poslední zasedání ECB vyznělo velmi holubičím tónem.

Po ECB se trh upínal k zasedání Fedu. To sice přineslo očekávané snížení sazeb o 25 bazických bodů, ale relativně neutrální vyznění doprovodného komentáře včetně lehce sníženého výhledu na vývoj ekonomiky v letošním roce, který byl změkčen spíše slovně než v přesvědčivém číselném vyjádření. Trh znejistěl a výhled na další snižování sazeb se znatelně umírnil. „Na pomoc tak přišel až komentář šéfa Fedu Powella, který vyzněl více holubičím tónem tím, že naznačil fakticky možnost obnovení programu kvantitativního uvolňování, i když možná v jiné formě, než bylo pozorováno doposud,“ říká Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

USA versus Čína

Samozřejmě se září nemohlo obejít bez dalších komentářů k vyjednáváním mezi USA a Čínou. Trump nejdříve například uvedl, že dohoda může být dosažena až po jeho funkčním období a vzápětí se na twitterovém účtu objevila informace, že nevylučuje rychlé dosažení vzájemné dohody. V souhrnu tak z této fronty nadále přicházely a zřejmě ještě budou přicházet protichůdné informace.

Impeachment Donalda Trumpa

„Kromě výše popsaných událostí bychom neradi vynechali jeden dle nás podstatný faktor, který byl na trhu znát. Tím je snaha o další pokus amerických zákonodárců, respektive demokratů, o zahájení procesu impeachmentu vůči Donaldu Trumpovi. Jako podklad má sloužit zneužití pravomoci a ohrožení národní bezpečnosti v kauze Ukrajina a syn Johna Bidena, což je pravděpodobný demokratický kandidát na prezidenta. Podobné kroky jsou rovněž zdrojem volatility a nejistoty,“ uvádí Petr Sklenář.

Indexy v číslech

Americká výnosová křivka v září vzrostla o 15 až 20 bodů. Fakticky šlo o první nárůst po poklesu, který trval téměř 9 měsíců a výnosy na přelomu srpna a září propadly na 3letá minima. Výnosy dluhopisů paradoxně vzrostly, i když Fed znova snížil úrokové sazby (na 1,75–2,00 %), ale celkové vyznění bylo podle trh málo holubičí, protože se Fed jasně nezavázal k dalšímu snižování sazeb. Navíc Fed v druhé polovině září nečekaně řešil problémy s likviditou peněžního trhu, kde prudce vzrostly krátkodobé sazby, a Fed musel poprvé od roku 2009 poskytovat mimořádné injekce likvidity. Kreditní prémie v USA v září spíše mírně klesly.

Dluhopisy čeká kolísání

Dluhopisové výnosy u většiny zemí eurozóny za září vzrostly o 10 až 20 bodů. Na začátku září výnosy klesly na nová historická minima, ale obrat přineslo paradoxně zasedání ECB, které představilo balíček uvolnění měnové politiky. ECB od listopadu obnoví QE ve výši 20 mld. EUR/měsíčně a snížila depo sazbu na −0,50 % (dosud −0,40 %). Část bankovních rezerv je nově vyjmuta ze vlivu záporných sazeb, což ale neguje efekt snížení sazeb. „Celkové vyznění zasedání ECB bylo smíšené, proto výnosy dluhopisů i sazby na peněžním trhu spíše mírně vzrostly. Naopak výnosy v jižní Evropě celé září dál klesaly na nová historická minima,“ konstatuje hlavní ekonom. Výnos 10letého dluhopisu Itálie se posunul na 0,8 % a u Řecka na 1,3 %. Kreditní prémie v Evropě se výrazně nezměnily a zůstaly na dosah ročních minim.

Dluhopisové výnosy ve střední Evropě následovaly globální vývoj a vzrostly o 10 až 30 bodů. Česká výnosová křivka zůstává plochá a v rozmezí 2Y−10Y se drží kolem 1,3 %, tj. hluboko pod úrovní sazby ČNB (2T repo 2,00 %). Domácí trh nereagoval na zasedání ČNB, která nechala sazby beze změny.

„Centrální banky sice uvolnily měnovou politiku, ale vyznění těchto kroků trhy spíše zklamalo a předchozí trend poklesu dluhopisových výnosů se zlomil. Trh bude pravděpodobně hledat další směr. Pravděpodobné je kolísání na současných úrovních s výkyvy na zveřejněná data,“ dodává Sklenář.

Trh s ropou zažil šok

Ač komoditní trhy prošly během záři výkyvy, široké komoditní indexy vykázaly mírné růsty 1−2 %. Největší výkyvy zaznamenala cena ropy. Zpočátku cena ropy Brent dál kolísala poblíž úrovně 60 USD, ovšem v polovině září cena prudce vyskočila o 20 % na 5měsíční maximum 72 USD v reakci na útoky na ropné vrty v Saudské Arábii, které vyřadily z provozu polovinu těžební kapacity země. Šok ale odezněl a i kvůli globálnímu převisu volné kapacity se cena ropy vrátila zpět k úrovni 60 USD (Brent).

Drahé kovy (−4 %) naopak zaznamenaly největší měsíční pokles za poslední 3 roky, když korigovaly nárůst z předchozích měsíců. Cena zlata (−3 %) na začátku září se sice dostala na 6,5leté maximum (1550 USD), ale pak postupně korigovala na 1470 dolaru, tj. úrovně ze začátku srpna. Výrazný růst zaznamenaly pouze zemědělské plodiny (+5 %), které korigovaly výrazné propady z předchozích 2 měsíců.

„Krátkodobý výhled bude ovlivněn sentimentem a obavami ze zpomalení globální ekonomiky. Drahé kovy mohou být ovlivněny sentimentem a vývojem úrokových sazeb. Důležitým faktorem pro ceny komodit zůstává vývoj kurzu dolaru,“ popisuje výhled Petr Sklenář.

Banky ovlivní konec zvyšování úroků

Z cenných papírů se nejprve podíváme na akcie Erste Group, které v září přidaly 3 % na 781 Kč a částečně tak zkorigovaly výrazný srpnový propad. Růst byl výrazný především v první polovině měsíce, kde se cena vyhoupla až přes 825 Kč. 

Ze zpráv zmíníme, že vláda podepsala se čtyřmi největšími bankami (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit) memorandum o vzniku Národního rozvojového fondu. Fond bude provozovat Českomoravská záruční a rozvojová banka a banky za své vklady obdrží investiční akcie. Vklady bank budou z účetního pohledu vedeny jako kapitálové investice, nebudou mít tedy dopad na čistý zisk a výši vyplácené dividendy. Zveřejněné parametry víceméně odpovídají předchozím indikacím.

ČSSD pak ústy ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové opět zmínila záměr navrhnout zavedení sektorové daně pro banky. Nicméně tyto návrhy se dlouhodobě nesetkávají s výraznější podporou ostatních politických stran a vzhledem k nedávnému zavedení Národního rozvojového fondu, do kterého budou banky přispívat, není podle analytiků J&T Banky téma bankovní daně aktuální.

„Z pohledu fundamentu patří Erste mezi naše favority v rámci evropských bank, nicméně další rozjezd QE ze strany ECB a pravděpodobný konec cyklu zvyšování úrokových sazeb v některých zemích střední a východní Evropy není pro bankovní sektor příznivý, a cena akcií se tak může držet na současných nízkých úrovních po delší dobu,“ vysvětluje Petr Sklenář.

Avast čeká, jak dopadne brexit

Podrobněji se podíváme i na akcie Avastu, jež přidaly za září na londýnské burze 2,1 % na 388 pencí. Měsíc však provázela zvýšená volatilita, kdy akcie nejprve propadly k 360 GBp po zprávě o druhotném úpisu akcií, načež se dokázaly vrátit na předchozí úrovně. Na pražské burze Avast za září přidal 5,5 % na 116 Kč. Během měsíce také Avast v Praze dosáhl zatím rekordní ceny 117 Kč/akcie.

Na začátku září oznámil fond Sybil Holdings (CVC Capital Partners) dokončení prodeje svého podílu v Avastu. Sybil ve zrychleném úpisu prodal zbývající podíl 12,4 % firmy (120,9 mil. akcií) za cenu 367 pencí či 104,5 Kč na akcii. Cena úpisu byla cca 5 % pod předchozí zavírací cenou. Akcie v reakci na zprávu propadly, avšak pozitivní zprávou pro investory byla skutečnost, že oba private equity fondy Sybil Holdings a Summit Partners tímto téměř úplně doprodaly své pozice ve firmě. To může znamenat, že další podobné prodeje se nebudou v dohledné budoucnosti opakovat. Akcie Avastu postupně ztráty zacelily a vrátily se na předchozí úrovně. Avast se rovněž 11. 9. obchodoval prvně bez nároku na mezitímní dividendu 0,044 USD/akcie, která byla akcionářům vyplacena 11.10.

„Vzhledem k silným výsledkům hospodaření zveřejněným v srpnu jsme zvýšili cílovou cenu na akcie Avastu z 330 GBp (97 Kč) na 430 GBp (124 Kč) a ponechali doporučení koupit. Pokles ceny akcií po druhotném úpisu jsme považovali za zajímavou příležitost k nástupu. Avast zveřejní 18. 10. vybrané údaje za třetí kvartál, kde očekáváme potvrzení výhledu. Pro kurz akcií Avastu může být zásadní plánovaný den brexitu 31. 10. Pokud by skutečně došlo na vystoupení Velké Británie z EU, na němž trvá premiér Boris Johnson, negativně zasažena by mohla být všechna britská aktiva včetně Avastu, jenž se primárně obchoduje v Londýně,“ uvádí Petr Sklenář.

Říjnové výhledy

Ani říjen se nevyhne opětovnému kličkování mezi informacemi o (ne)dohodě USA s Čínou nad vzájemnou obchodní politikou. V druhém týdnu října má přicestovat čínská delegace do USA. Trh zatím neočekává dosažení dohody, ale dílčí kroky vpřed by mohly být učiněny. Naopak výrazný neúspěch či další vyhrocení vztahů by bylo negativním impulzem pro riziková aktiva.

Zasedání ECB by již nemělo mít takový náboj jako to ze září. Změna sazeb zřejmě již není na programu dne, a tak se dozvíme možné podrobnosti k dříve uvedeným monetárním krokům. Jen připomeňme, že znovu spuštění programu QE (20 mld. EUR/měsíčně) je plánováno na listopad.

Nicméně důležité bude zasedání Fedu 30. 10. Trh byl po zářijovém zasedání poměrně rozpolcený, zda k dalšímu snížení sazeb dojde. Avšak poslední makroekonomická data, resp. jejich slabost, zvýšila pravděpodobnost na snížení sazeb o 25 bazických bodů na dalším zasedání na téměř 70 %. Nelze vyloučit, že by Fed rovněž představil program, který by se svou podstatou blížil programu QE. Pokud by Fed začal opětovně zvyšovat svoji bilanci, byla by to informace, která by měla pomoci rizikovým aktivům.

Od poloviny října se rovněž naplno rozjede výsledková sezona v USA. Právě informace o tom, jak se daří firmám, by mohla přinést důležitý faktor, který nastaví investorskou náladu. Očekávání analytiků J&T Banky je neutrální. Prozatím se v předchozích kvartálech dařilo překonávat očekávání trhu, což může vést k úpravám odhadů a neutralizovat možné solidní výsledky.

„Celkově zůstáváme v defenzivním módu. Vnímáme rizika jako obchodní válku USA versus Čína, možný impeachment Donalda Trumpa, vývoj makroekonomických indikátorů či nejistotu ohledně výsledkové sezony za třetí kvartál. Centrální banky by svou uvolněnou měnovou politikou měly být naopak podporou pro riziková aktiva. Nicméně pro nová maxima na akciových indexech se nachází jen těžko odůvodnění,“ konstatuje hlavní ekonom.    


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.