Vystoupení Powella v Jackson Hole může vyvolat prodejní tlak

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Přelom srpna a září ještě pokračuje v prázdninovém tempu. Investoři budou rozebírat vystoupení jednotlivých centrálních bankéřů na sympóziu v Jackson Hole, ale zároveň se již připravovat na pravidelná zasedání centrálních bank, kde nás čeká například již 8. 9. zasedání ECB.


S koncem srpna dojde rovněž k převážení indexů MSCI, které s sebou vždy přinášejí zvýšené objemy a potenciálně zvýšenou volatilitu. V rámci Evropy se budou nadále sledovat ceny plynu a elektrické energie, které trhají rekordy a jsou nepříznivým faktorem pro ekonomický vývoj v Evropě.

„Celkově jsme na příští týden opatrní, protože potvrzení tempa měnové restrikce ze strany Fedu v rámci vystoupení Powella v Jackson Hole může nadále vyvolávat prodejní tlak,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Kofola zveřejní výsledky

Kofola zveřejní ve čtvrtek 1. 9. výsledky za druhý kvartál. Očekáván je pokles EBITDA o 10,1 % r/r na 340,4 mil. Kč, a to především kvůli rychle rostoucím nákladům. Ty dokážou více než eliminovat očekávaný 23% r/r růst tržeb. „Očekáváme, že management potvrdí výhled na letošní rok, který počítá se ziskem EBITDA 1,08 až 1,20 mld. Kč,“ uvádí Milan Vaníček. Management může naznačit i výši dividendy, kde je očekáváno zopakování loňských 13,5 Kč/akcii, resp. 4,7% hrubý dividendový výnos. „Celkově může pokles provozního zisku investory znejistit, ale napravit by to mělo potvrzení výhledu a zopakování loňské dividendy,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční ISM průmyslu za srpen (oček. 52,1 po 52,8 bodu m/m), páteční měsíční data o zaměstnanosti za srpen (oček. 300 po 528 tisících nových pracovních místech m/m) a podnikové objednávky za červenec (oček. 0,2 po 2,0 % m/m).

V Německu se soustředí na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za srpen (oček. 7,8 po 7,5 % r/r) a v Číně na středeční PMI průmyslu za srpen (oček. 49,3 po 49,0 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.