Michal Semotan: Magnificent 7 se začíná štěpit. Nvidia zatím září, Tesla upadá

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Magnificent 7 se začíná štěpit. Nvidia zatím září, Tesla upadá
#Trendy#Akcie

Výsledková sezona je v plném proudu a velké technologické firmy již představily své výsledky. Většinou skvělé s velmi dobrým výhledem na nadcházející rok, myslí si zkušený portfolio manažer J&T Investiční společnosti a popularizátor investování u nás Michal Semotan.



Jak vnímáte dosavadní výsledkovou sezonu? Jak se dařilo technologickému sektoru?

Za mě zatím probíhá výsledková sezona na pozitivní notě, většina firem doručila lepší než očekávané výsledky, u některých to bylo dokonce extrémně pozitivní. Investoři tak mohou být z mého pohledu spokojeni, zejména co se týká čísel a výhledu na tento rok. Nejvíce překvapila z těch velkých big tech Meta, naopak asi nejslaběji byla brána čísla Tesly a pak Googlu, i když ani ta nemůžeme označit za špatná, já bych si je troufl nazvat solidní.


Meta je velkým příběhem posledních měsíců. Jak jste s akciemi naložil ve chvíli, kdy dosáhly neuvěřitelného růstu po zveřejnění výsledků?

Akcie Mety úplně rozstřelily očekávání analytiků a trhu, a to tím pozitivním směrem. K tomu Meta oznámila zahájení výplaty dividendy, což bylo trhem přijato extrémně pozitivně a akcie se vyhouply po výsledcích o neuvěřitelných 20 procent do plusu. Mě už se investorská radost netýkala, pobrali jsme profit na akciích Mety již dříve, naše poslední prodeje proběhly loni na úrovních 340 dolarů za akcii. Když si vzpomenu na zmrtvýchvstání této akcie od podzimu 2022 do současnosti, malinko mi současná euforie připomíná naopak maximálně negativní náladu v listopadu 2022, kdy akcie všichni hanili, téměř nikdo je nechtěl. Teď je to jen přesně naopak. Před těmito extrémními změnami se mám na pozoru, ani jedno není správné. Lituji, že jsem s profitem nevydržel déle, ale na současné úrovni bych já Metu nebyl schopen kupovat.


A pak nás zajímá Apple. Jak čtete výsledky? A jak trhy ocenily uvedení nového produktu Vision Pro?

Celkově si myslím, že výsledky byly pozitivní, a to přes oslabení v Číně, které se dalo očekávat. Nejen pro slabší vývoj čínské ekonomiky, a tím i poptávky, ale i díky některým lokálním administrativním omezením v neprospěch Applu, podle nichž by zaměstnanci čínských státních agentur neměli využívat iPhony. Takže já byl čísly Applu příjemně překvapen, akcie držíme dále. Co se týká Vision Pro, byl tento produkt přijat extrémně pozitivně lidmi, co ho vyzkoušeli, nicméně vzhledem k ceně je Vision Pro určené pro relativně užší okruh zájemců. Apple si tak na tomto výrobku odzkouší spoustu nových věcí, je to pozitivní pro jeho image, nicméně číselně do zisku Applu výrazně nepromluví.


Můžeme stále mluvit o Magnificent 7? Nebo už se to štěpí? Například Tesla vykazuje poměrně volný akciový pád.

Dá se říci, že se tato velká sedmička začíná štěpit, vítězem se zatím stává Microsoft, Meta, Nvidia a Amazon. Apple a Google zatím v uvozovkách spíše stagnují, Tesla nám naopak výrazně padá, když sáhla ke snížení marží, aby podpořila objem prodaných vozů. A je to již po několikáté, kdy k tomuto kroku přistoupila, proto výrazně vyšší nacenění akcií není udržitelné a akcie se tak posouvají logicky dolů.


A jak se daří dalším akciím z oné sedmičky statečných?

Jasným vítězem této sedmičky jsou akcie producenta čipů Nvidia, které od začátku roku připisují za měsíc a něco neuvěřitelných 45 %.  Dominanci této společnosti ve výrobě čipů v rámci mánie umělé inteligence sice dokazuje famózní růst výsledků, ale její nacenění trhem se vymklo z mého pohledu rámci zdravého rozumu. Proto bych radil zde pobrat zisky těm, kdo doposud své akcie drží. Nic netrvá věčně, ani dominance této firmy nebude, takový je prostě trh, a proto si myslím, že současné cenové úrovně doslova vybízejí k realizaci zisků. Ještě jsme úplně nezmínili Amazon, který předvedl také výborná čísla a nadále zde máme potenciál kam růst, co se týká čísel, a pak tím pádem ceny akcií. Nicméně tento růst je nyní částečně limitován prodejem samotného hlavního akcionáře a CEO Jeffa Bezose, který část své pozice prodává a plánuje v následujícím období prodat.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.