Rok 2021: Díky vakcíně jsou výhledy pozitivní

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Schválení vakcín proti covidu-19, pokračující uvolněná hospodářská politika či příprava na ekonomické zotavení budou hlavními faktory, které na přelomu roku posunou akciové indexy výše. „Musíme však být připraveni na problémy, které aktuálně trh přechází, jako jsou výrobní nedostatky, testovací výsledky či neochota populace k vakcinaci,“ upozorňuje Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


V prosinci budou analytici čekat, jak dopadnou zrychlená regulatorní schvalování připravovaných vakcín na covid-19. Asi nejsledovanější bude schvalování v USA, kde se tamní FDA bude ještě do konce roku zabývat vakcínou od Pfizeru. Doporučující panel zasedá již 10. 12.

AstraZeneca schvalování musela odložit kvůli nesrovnalostem ve výsledcích, Moderna má již rovněž zaslanou žádost o zrychlené schválení. Zde je pravděpodobné, že by ke schválení mělo dojít do několika týdnů, snad ještě během ledna 2021. „V základním scénáři schválení v USA dle dosavadního harmonogramu očekáváme, že ostatní destinace budou následovat poměrně rychle. Finální zelená pro používání vakcíny bude dle nás pozitivním faktorem pro riziková aktiva, i když trh s tímto scénářem již vesměs počítá,“ říká Milan Vaníček.

Centrální banky v prosinci ještě zasednou

Předvánoční zasedání ECB přinese „vánoční dárky“. Christine Lagardeová již oznámila, že ECB připravuje další balík měnového uvolnění pro prosincové zasedání. „Na trhu se spekuluje o prodloužení současných programů o 12 měsíců či o navýšení některých programů. Možností se tu otevírá několik, ale výsledkem by měl být pozitivní impulz pro riziková aktiva,“ uvádí Milan Vaníček.

Fed již dopředu oznámil, že své podpůrné programy prodlouží o další tři měsíce do konce března 2021. Jde tedy již o druhé prodloužení. Trh nečeká, že by Fed měl na konci roku přijít s něčím novým. Analytici budou sledovat, zda nebudou představeny konkrétnější detaily nové strategie, kterou Fed prezentoval již před nějakou dobou. „Je však nutné připomenout, že Fed má některé programy nastaveny velmi otevřeně s přívlastky jako otevřený nebo nekonečný,“ dodává Vaníček.

Poslední zasedání tohoto roku bude mít rovněž domácí ČNB. „Neočekáváme, že by banka měla měnit současné nastavení měnové politiky. Předpokládáme, že se budou objevovat tlaky na inflaci, ale situace kolem pandemie přiměje centrální banku, dle našeho názoru, udržet současné úrokové sazby neměnné po většinu, ne-li po celý příští rok,“ říká Milan Vaníček.

Fiskální balík v USA nebude kvůli povolebnímu rozpoložení zřejmě schválen ani v prosinci. Jeho představení Vaníček odhaduje spíše až po inauguraci nového prezidenta (20. 1.) v druhé polovině ledna. Na druhou stranu zvolení Yellenové (bývalá předsedkyně Fedu) za novou ministryni financí trhy vnímají jako vstřícný krok k fiskálnímu uvolnění.

Příprava portfolií na rok 2021

Konec roku rovněž nahrává převážení a všeobecně úpravám v investičních portfoliích. Analytici očekávají, že se investoři budou chtít nastavit na zotavení ekonomiky v příštím roce, což sebou může nést další kladný impulz do cyklických sektorů.

Prosincové hodnocení

„Očekáváme, že závěrečný měsíc roku bude pro riziková aktiva příznivý. Schválení vakcín proti covidu-19, pokračující uvolněná hospodářská politika, rebalance investičních portfolií s koncem roku a příprava na ekonomické zotavení budou dle nás faktory, které posunou akciové indexy výše,“ popisuje Milan Vaníček a dodává, že nadále bude zřejmě docházet k převážení do cyklických sektorů s myšlenkou zlepšení hospodářského výkonu ekonomik aktuálně zasažených pandemií.

Výhled na rok 2021

Začátek roku bude zřejmě doprovázen pozitivními vlivy z konce letošního roku (schválení vakcíny, uvolněná monetární politika a příprava portfolií na rok 2021). Posléze může následovat fáze konsolidace a příprava na faktické výsledky vakcinace a v základním scénáři postupné uvolňování restriktivních opatření kvůli covidu-19. Tato fáze však může trvat několik měsíců a mohou se vyskytnout i problémy, které aktuálně trh přechází (výrobní nedostatky, testovací výsledky či neochota populace k vakcinaci apod.). Do dění zasáhnou i výsledky za čtvrtý kvartál, které budou ovlivněny druhou vlnou pandemie a pokračující nejistotou ohledně budoucího ekonomického vývoje v návaznosti na stavu a průběhu vakcinace. Tento faktor může limitovat očekávané počáteční nadšení.

„Nadále očekáváme, že hospodářská politika bude aktivní i v příštím roce. Ze začátku roku se investoři zřejmě budou upínat k fiskálnímu balíku v USA, ale s postupem roku se pozornost otočí zpět k centrálním bankám, které by měly avizovat svůj postoj do budoucna. V našem základním scénáři očekáváme, že centrální banky nebudou ochotny přistoupit k restriktivní měnové politice ani v příštím roce. Nicméně trh bude zajímat i jen postupné omezování současné podpory. Tohoto faktoru jsou si centrální bankéři vědomi, a proto očekáváme velmi opatrnou rétoriku směrem k potenciálnímu omezování i jen z popudu ústupu pandemické situace. Odhadujeme, že především v druhé polovině příštího roku bude toto téma opětovně rezonovat,“ hodnotí situaci Vaníček.

S příchodem vakcíny se bude sledovat rovněž stabilizace v ekonomickém vývoji. Třetí kvartál letošního roku ukázal, jak rychle se může situace navracet k „normálu“. S postupným proočkováním lze predikovat, že příští rok bude právě o návratu ekonomik na předcovidové období. Tedy je zřejmé, že návrat neproběhne ihned, ale míra návratu bude potenciálně vyšší, než se dosud očekává. To by mělo být doprovázeno zajímavými výsledky v podobě ekonomického růstu, stejně jako jsme byli svědky bezprecedentního ekonomického útlumu během pandemie. 

„Celkově jsme tedy na příští rok optimističtí v základním scénáři, který počítá s pozitivním přijetím vakcíny proti covidu-19 mezi populací a jejím kladném výsledku ve smyslu ústupu pandemie a opětovném nezavádění restriktivních opatření. Tento scénář společně s uvolněnou hospodářskou politikou by měl vést k preferenci cyklických akcií či reálných aktiv. Mezi ně na domácím trhu řadíme především bankovní sektor či Kofolu. Samozřejmě je potřeba dbát na specifika jednotlivých titulů,“ konstatuje Milan Vaníček.

Z globálního hlediska pro příští rok analytici J&T Banky preferují rovněž cyklické sektory (bankovní, těžební v návaznosti na poptávce po komoditách, nemovitostní a u více odvážných povah pak například hotelnictví, cestovní ruch či zábavní průmysl). Vzhledem ke zvyšování objemu peněz v ekonomikách nechtějí opomenout ani velké technologie, tzv. „FAANG“ (Facebook, Apple, Amazon apod.), které více profitovaly ze současné krize a jejich valuace mohou připadat jako nadhodnocené. Nicméně jejich význam je natolik zásadní, že budou nadále patřit do většiny globálních portfolií.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.