Primoco: Dva hlavní akcionáři prodali dohromady 2,5 % firmy za 690 Kč/akcie

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost Primoco včera po zavření trhu oznámila, že její dva hlavní akcionáři a zakladatelé společnosti prodali dohromady 2,5 % akcií společnosti, a to za cenu 690 Kč/ks. K prodeji došlo včera přes pražskou burzu. Největší akcionář a generální ředitel firmy Ladislav Semetkovský prodal 55 tis. akcií (1,2 % firmy) za 37,95 mil. Kč a jeho podíl v Primocu klesl na 58,1 %. Druhý největší akcionář a člen dozorčí rady Gabriel Fülöpp prodal 65 tis. akcií (1,4 % firmy) za 44,85 mil. Kč a nyní drží 24 % společnosti. Prodejní cena 690 Kč/akcie byla 5,5 % pod předchozí (pondělní) tržní cenou 730 Kč. Semetkovský a Fülöpp v prohlášení uvedli, že nadále chtějí v Primocu držet významný většinový podíl a firmu podporovat z pozice vlastníků a členů managementu, aby se rozvíjel růstový potenciál firmy. V důsledku prodejů vzrostl free-float (podíl volně obchodovaných akcií) z 15,3 % na 17,8 %. Zvýšení free-floatu může podpořit likviditu obchodování Primoca na pražské burze a tento krok zároveň vnímáme jako jeden z předstupňů možného přechodu na hlavní trh pražské burzy, kde se doporučuje alespoň 25% free-float. Zprávu proto hodnotíme pozitivně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.