Rozhodně se nenudíme

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Před dvěma týdny se zdálo, že dalšímu růstu nestojí nic v cestě. A přesto se něco objevilo. Virus. Koronavirus. Nejdřív se trhy lehce zhouply, s narůstající panikou ale bylo jasné, že to za dva dny vyřešeno nebude. Izolace ohrožených oblastí v Číně, rušení letů z jiných kontinentů do Číny, šíření nemoci i mimo tuto zemi – a paniku máme zde.


Z mého pohledu je to trochu přehnané, ale pokud se nemoc bude šířit dál, tak to samozřejmě negativní vliv na finanční a hlavně akciové trhy mít bude, to je bez debat. Jaká je realita, to se přesně nedozvíme. Jestli můžeme důvěřovat počtu nemocných a obětí, těžko říci. I to možná vyvolává negativní spekulace.

Takže korekce dorazila na akciové trhy, přišlo něco, co trh nečekal a negativně vyhodnotil, a může to ještě pokračovat. Ale že by to kompletně zlomilo růst trhů v 2020, to tedy nečekám. Na dalších věcech to nic nezměnilo, naopak je to ještě upevní. Pořád budou úrokové sazby dole, pořád budou centrální banky dodávat likviditu, a to v případě ohrožení asi ještě víc. Začala nám výsledková sezona, podle mě zatím celkem solidní, ale černé ovce už se také našly, třeba Shell.

Jednou Apple, vždycky Apple

Ale pojďme k jednotlivým společnostem. Nejvíce sledovaný byl asi Apple, který rozsekal trh napadrť. Na EPS total super, tržby na iPhonech zaznamenaly také pěkný růst. Má tato společnost vlastně nějakou chybu? Není ani tak ulítle drahá oproti jiným. Ovšem růst za poslední období je díky nové modelové řadě telefonů, takže do toho naskočit teď prostě nedokážu.

Ale ruku na srdce – kdo si co od Applu v poslední době koupil. Bude nás většina, někteří třeba i více věcí (třeba já), a tak to bude i dál. Prostě jednou Apple, vždycky Apple. Tak se pokusím počkat na nějakou korekci a skočit do toho zpět. Dočkám se? Nevím.

Facebook má prostor pro růst

A pak tu máme Facebook. Čísla jsou podle mě také ok, ale trh ho v aftermarketu zatratil. Růst tržeb o 25 % meziročně je málo, k tomu výrazněji rostly náklady. Ale no tak, nemůže to přece pořád růst o 40 až 50 %, to už při této základně nejde, navíc s výhledem na další roky už je to podle mě akceptovatelná valuace. Myslím, že Facebook prostor pro růst prostě má, jen to teď bude déle trvat. Škoda, že jsem si včera trochu přikoupil, akcie ztrácí v aftermarketu více než −7 %.

Komoditní sektor dostal za uši

Brutálně dostaly za uši i akcie komoditního sektoru, třeba takový Freeport doslova upadl, když klesla cena mědi. Ale holt je brán jako taková páka na měď.

Zavrhnuta trhem či nakažena virem, tak vypadá vývoj na Alcoe. Podle mého názoru je reakce na ceny hliníku a na pozici této společnosti přehnaně negativní, asi silné obavy z poklesu poptávky po hliníku i v Číně. Podle mě paradoxně nižší cena hliníku může i výrazně poptávku do budoucna zvednout, a v době, kdy neustále všichni tlačí na emise, by v dopravních prostředích při výrobě vyšší zastoupení hliníku pomohlo díky jeho nižší hmotnosti, proto jsme se do Alcoe na 15 dolarech vrátil. Jasně, nyní to je o obavě, že se v Číně vše zpomalí.

Pohled na evropské akcie

Přesuneme-li se do Evropy, tak tu máme solidní profit taking na bankovním sektoru. Nemůžeme se tomu divit po prudké rallye od loňského léta, záminka se prostě našla. Negativní nálada tlačí některé investory své pozice do trhu dále vyklopit a snížit v některých sektorech angažovanost. Já jsem nadále long, ale výrazně méně než na podzim. Uprodával jsem cestou nahoru, zpět se postupně budu rád dovažovat, z eurových bank pak na BNP Paribas, ING a Raiffeisenbank. Z domácích bank mi pak k nákupu přišla více Komerční banka na osmi stech než Moneta na úrovních 84 až 85 Kč.


Avast si pokazil image

Miláček Prahy a Londýna Avast dostal tento týden těžkou ťafku nejen přes uši. Korekce 20 % za čtyři dny byla vyvolána analýzou společnosti Peel Hunt, když analytik upozornil na prodeje dat o klientech přes dceřinou společnost Jumpshot, a nebezpečí v podobě Microsoftu, který rychle vyvíjí svůj antivir a může tak produkty Avastu v budoucnu kanibalizovat. To vnímám jako větší nebezpečí než zmíněná data. Nedělám si iluzi o tom, kdo co s daty dělá, navíc prodeje těchto dat činí opravdu zanedbatelný podíl na výnosech Avastu. Jde spíše o poškození image. Že by byl short? Avast holt přetřásán v médiích je a bude. Zatím jsem na Avastu nic nedokoupil, cca třetinu pozice až 40% z původní váhy v portfoliích držím, vystrčil jsem prvního skromného bida na 4,18 GBP.

Nejasné kroky managementu ČEZ

Když jsme v Česku, zastavím se i u ČEZu. Oproti podobným společnostem v zahraničí je stále pod prodejním tlakem, naopak sousední E.ON, Verbund, RWE i PGE aspoň občas roste. Proč tomu tak je? Sám bych rád věděl.

Prostě bohužel venku si určitě nadále myslí, že ČEZ vyhodí svou cash, resp. cash akcionářů, komínem kvůli výstavbě jádra. I když já se nedomnívám, že k tomu dojde, rétorika celé české politické špičky jádro favorizuje, a to i přes negativní náhled nejen sousedů, ale dost velké části zemí EU. K tomu je potřeba říci, že management obhajuje akcionáře v tomto smyslu velmi slabě, občas zmíní, že akcionáři nesmí být touto stavbou poškozeni, ale toť vše. Navíc se management veze na stejné vlně nákladů na stavbu jádra jako politici, úplně nereálné ceny za jaderný zdroj. K tomu zatím management nevyvíjí dostatečnou aktivitu ukázat, že čísla letos budou opět lepší. Oni obecně na své PR poměrně kašlou, což je také špatně. K tomu občas přijdou rebalance indexů a české akcie většinou mají váhu sníženou, to generuje další odprodeje, což při nižší likviditě tlačí cenu dolu.

Tak proč vlastně v této akcii jsem? Protože jsem nikde jinde neviděl tak jasný růst provozního zisku a potenciálně dividendy jako právě u této společnosti, a to díky předprodejům ceny elektřiny. Ano, částečně teď cena elektřiny klesá, budeme sledovat, zda se na 40 eurech za MWh stabilizuje. Divestice Počerad a větrných parků v Rumunsku pak vyvolává další otázky, proč to vlastně management dělá.

Co dál dělat na trhu?

Není všem dnům konec, smysl má vystrčit růžky na bidy, ale podle mě opatrně. Může být i levněji. Já jsem v posledních dnech kupoval Continental, KB, Facebook, Alcou, ThyssenKrupp, ČEZ, VW, Imperial Brands a Telefónicu, na druhou stranu jsem prodával OPAP, Monetu, Micron, Hugo Boss, CETV, Covestro a K+S.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.