Prodejní tlak na akcie trvá

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Na začátku května se investoři budou zajímat o středeční zasedání FOMC, kde by se měly zvednout sazby o 50 bazických bodů a celkově by mělo zasedání vyznít jestřábím tónem především s ohledem na plán snižování bilance Fedu. „Růst základních úrokových sazeb bude dále tlačit na zvyšování výnosů, což má negativní efekt na hodnotu například rizikových aktiv,“ uvádí Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Sledovat se bude rovněž výsledková sezóna za první kvartál, která bude jedním z hlavních faktorů vývoje dotčených společností. Opomenout nelze ani další vývoj konfliktu na Ukrajině, který je vnímán jako jeden z hlavních rizikových faktorů pro ekonomický vývoj již nejen Evropy. „Celkově jsme vůči akciím nadále obezřetní a očekáváme další prodejní tlak plynoucí z výše zmíněných rizikových faktorů,“ dodává Milan Vaníček.

Výsledky zveřejní Komerční banka 

Tento týden na domácím parketu představí svá čísla za první kvartál Komerční banka. Očekáván je čistý zisk 3,4 mld. Kč či +70 % r/r. Meziroční výkon je determinovaný především růstem úrokových výnosů z důvodu růstu úrokových sazeb a úvěrového portfolia. Investoři se vedle samotných čísel zaměří především na případné změny ve výhledu.

Očekává se další zvýšení sazeb 

Ve čtvrtek bude zasedat domácí ČNB. „Očekáváme zvýšení o 50 bazických bodů na 5,5 %. Trh bude sledovat, zda se ČNB nějak vyjádří k měnovému kurzu, resp. k potenciálu využití devizových rezerv,“ říká Milan Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pondělní ISM průmyslu za duben (oček. 57,8 po 57,1 bodu m/m), podnikové objednávky za březen (oček. +1,1 po −0,5 % m/m), středeční zasedání FOMC (oček. +50 b. b.) a páteční měsíční data z trhu práce za duben (oček. 395 po 431 tis. nových pracovních míst).

V Německu se soustředí na čtvrteční podnikové objednávky za březen (oček. −1,0 po −2,2 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za březen (oček. −1,0 po +0,2 % m/m). V Číně se zaměří ještě na víkendové PMI průmyslu za duben (oček. 47,3 po 49,5 bodu m/m) a PMI služeb za duben (oček. 46 po 48,4 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.