Čeká nás spíše technické obchodování

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Poslední týden prvního pololetí 2023 by se měl odehrát v relativně poklidném tempu, co se důležitých faktorů týče. Trh bude nadále vstřebávat aktuální výhled na měnovou politiku jak v USA, tak v Evropě a zbytku světa. Jelikož je konec pololetí, dá se očekávat spíše technické obchodování s dovažováním investičních portfolií.


Trh se rovněž bude připravovat na prázdninové období a na výsledkovou sezónu za druhý kvartál 2023, která začne druhý týden v červenci. „Celkově očekáváme neutrální vyznění týdne s technickými pohyby k jeho konci vzhledem k očekávaným pohybům v rámci globálních portfolií,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

ČEZ rozhodne o výši dividendy

Technicky se budou ve středu 28. 6. akcie společnosti ČEZ obchodovat naposledy s nárokem na hrubou dividendu 145 Kč/akcii (13,9% hrubý dividendový výnos). Samotná výše dividendy by měla být potvrzena na řádné valné hromadě, která se koná 26. 6. 2023.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za květen (oček. −0,9 po +1,1 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za červen (oček. beze změny 63,9 bodu m/m). V Německu se soustředí na pondělní index IFO za červen, kde se očekává kosmetické snížení všech kategorií, a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za červen (oček. 6,3 po 6,1 % r/r). V Číně se zaměří na páteční PMI průmyslu (oček. 49,0 po 48,8 bodu m/m) a služeb (oček. 53,7 po 54,5 bodu m/m) za červen.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.