Miliardář Sebastian Wagner buduje brněnské automotive impérium

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Miliardář Sebastian Wagner buduje brněnské automotive impérium
#Příběhy#Úspěch#Byznys

Původem je sice z malé německé vesnice ve Schwarzwaldu, po studiích strojírenství a ekonomie v Karlsruhe ale Sebastian Wagner 12 let pracoval pro americký koncern v automobilovém průmyslu. A své zkušenosti nyní zúročuje při budování Winning Group, brněnské společnosti, z níž se postupně stává přední dodavatel pro řadu slovutných značek v automobilové branži.


Loni jím ovládaná společnost koupila hned několik firem, díky čemuž se brněnská Winning Group stala jedním z předních dodavatelů plastových a kovových dílů pro automotive.

Již v únoru koupil část německé skupiny Heinze Gruppe tvořenou firmami Linden a Sächsische Metall- und Kunstoffveredelungs. Ty se specializují zejména na povrchově upravené plastové díly pro nákladní i osobní auta a pro průmysl. Mimo jiné vyrábí také pro BMW, Mercedes nebo Porsche.

V květnu Wagner akvíroval Räuchle GmbH & Co. z Dieterheimu, dalšího dodavatele komponentů pro automobilový průmysl založeného v roce 1909 s obratem kolem miliardy korun. Hned o měsíc později přebral výrobce a designéra komponentů a speciálních dílů pro auta PWK Presswerk Krefeld, který sídlí v Krefeldu na západě Německa.


Miliardář Sebastian Wagner buduje brněnské automotive impérium


Úspěšný rok expanze pak Wagnerova Winning Group uzavřela na podzim převzetím německé firmy Bolta Werke Gmbh se stoletou tradicí a třemi závody specializující se na výrobu pohledových dílů pro prémiové automobilové značky.

„Koupili jsme ji od insolvenčního správce a hodláme její výrobu zachovat v plné míře. Stejně tak chceme zachovat přibližně 830 z tisícovky stávajících pracovních míst,“ uvedl Sebastian Wagner. „Jsme strategický investor, firmy kupujeme kvůli tomu, abychom je plně integrovali do skupiny a posunuli vpřed, u Bolty tomu není jinak,“ dodal Wagner.

Cenu transakce se obě strany rozhodly nezveřejnit, podle odhadů však šlo o nižší stovky milionů korun. Financování Winning Group poskytla J&T Banka.

„Nejde o první a doufám ani o poslední spolupráci mezi námi. Jako banka se snažíme nalézat dlouhodobé partnery a pomáhat jim rozvíjet jejich byznys, se kterým rosteme i my. Winning Group je takový vzorový příklad toho, co nás baví,” připomněl Jan Kotek, člen představenstva J&T zodpovědný za úvěrový úsek.

Winning Group se od založení v roce 2016 organickým růstem i díky akvizicím rozrostla ve skupinu, jejíž tržby dosahují výše 400 milionů eur, tedy více než deset miliard korun. Aktuálně zaměstnává už přes tři tisíce lidí. V Německém automotive průmyslu patří již nyní k významným hráčům, podle Wagnera nelze vyloučit brzkou expanzi na jih Evropy, zejména Španělsko, a USA.


Miliardář Sebastian Wagner buduje brněnské automotive impérium

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.