TMR: Prudký růst tržeb a zisku EBITDA v r. 2022/23 překonal cíl managementu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) oznámila výsledky hospodaření za účetní rok 2022/23, který skončil v říjnu minulého roku.


Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) oznámila výsledky hospodaření za účetní rok 2022/23, který skončil v říjnu minulého roku. Tržby za účetní rok vyskočily o 43 % r/r na 188,4 mil. EUR, kde hlavním tahounem bylo plné zotavení turistického ruchu během loňské zimy po předchozí sezóně utlumené opatřeními proti Covid-19. Rostla jak návštěvnost horských středisek i zábavních parků (celkový počet návštěvníků +15,5 % r/r), tak ceny poskytovaných služeb jako např. průměrná cena za pokoj (+4,7 % r/r). Další růst byl generován akvizicí aquaparku Bešeňová na jaře 2022. Vzhledem k fixní povaze některých nákladů umožnil skok v tržbách i výrazný nárůst marže zisku EBITDA, která se meziročně zvýšila z 25,5 na 31,5 %. Marže tak dorovnala poslední předcovidovou úroveň 31,6 % ve fisk. roce 2019/20. Zisk EBITDA proto rostl ještě rychleji než tržby, a to o 76 % r/r na 59,4 mil. EUR. Tržby a zisk EBITDA se svojí absolutní úrovní dostaly již vysoko nad poslední předcovidovou sezónu. Společnost uvedla, že výsledky překonaly vlastní finanční plán managementu o 5 % na tržbách a o 21 % na zisku EBITDA. Markantní zlepšení na provozní úrovni firmě umožnilo téměř odmazat čistou ztrátu, která se meziročně snížila z -11,9 mil. EUR na -0,5 mil. EUR. Díky nárůstu zisku EBITDA kleslo relativní zadlužení dluh/EBITDA téměř na polovinu, a to z 11,5 na 6,4. Firma reportovala mírně kladné čisté cash flow, tedy provozní cash flow nyní pokrývá investice i platby úroků z dluhu a jeho splátky. Management společnosti uvedl, že cílem v probíhajícím účetním období je nadále zlepšit výsledky díky nedávno provedeným investicím, např. do nových lanovek v Tatrách nebo výstavby hotelu Jasná Central Resort Hotel. Reportované výsledky hodnotíme pozitivně především díky prudkému zlepšení zisku EBITDA, který se odrazil ve snížení relativního zadlužení.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.