Jestřábí tón Fedu může na trh přinést nervozitu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude o středečním zasedání FOMC a pro domácí trh rovněž o středečním zasedání ČNB. V případě Fedu se neočekává změna v nastavení základních úrokových sazeb, ale sledovat se bude tisková konference Jeroma Powella.


Zde se bude hledat jakákoliv indicie, která by mohla naznačovat, kdy a jestli vůbec se Fed blíží k zahájení cyklu snižování sazeb. Po posledních inflačních datech v USA dále kleslo očekávání na první snížení sazeb v červnu na 50 % ze 60 % ještě před týdnem.

„Celkově očekáváme, že případné zopakování relativně jestřábího tónu Fedu může na trh přinést nervozitu,“ uvádí Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Domácí ČNB (20. 3.) by měla snížit základní úrokovou míru o 50 b. b. na 5,75 %. Je vhodné upozornit, že část trhu odhaduje snížení o 75 b. b. „Očekáváme, že bude dodržena poslední relativně holubičí rétorika. Otazníkem zůstává jak, a zda vůbec, se ČNB nějak postaví k měnovému vývoji vzhledem k oslabování domácí měny,“ konstatuje Milan Vaníček.

Výsledky zveřejní ČEZ

Ve čtvrtek zveřejní svá čísla za minulý rok ČEZ.  Očekává se EBITDA na úrovni 121 mld. Kč a čistý zisk 34,5 mld. Kč. Výsledky by tak měly být víceméně v souladu s výhledem managementu (EBITDA 115–120 mld. a čistý zisk 33–37 mld.). Investoři budou dále sledovat výhled pro tento rok, kde lze očekávat mírný pokles EBITDA a podobný čistý zisk jako v minulém roce. „Návrh dividendy společnost pravděpodobně zveřejní až s pozvánkou na valnou hromadu koncem května,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv budou v průběhu týdne zveřejněna rozličná data z trhu nemovitostí. V Německu se investoři zaměří na úterní indexy ZEW, kde se očekává zlepšení jak v hodnocení současné situace, tak v očekáváních, a páteční indexy IFO, kde se rovněž očekává zlepšení ve všech sledovaných kategoriích.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.