Trigema, Natland: V Praze se ve 2Q prodalo 1000 nových bytů, výrazně více než v 1. kvartále

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Developerské společnosti Central Group, Skanska Residential a Trigema uvedly s odkazem na svoji analýzu, že se ve 2. čtvrtletí 2023 v Praze prodalo cca 1000 nových bytů


Developerské společnosti Central Group, Skanska Residential a Trigema uvedly s odkazem na svoji analýzu, že se ve 2. čtvrtletí 2023 v Praze prodalo cca 1000 nových bytů. To představuje nárůst zhruba o polovinu vůči 650 bytům prodaným v 1. kvartále. Letošní 2. kvartál navíc překonal cca o 5 % i stejné období loňského roku. Prodeje rostou i v pololetním vyjádření, kdy celkové prodeje 1650 bytů letos v 1H23 výrazně překonaly prodeje 1100 bytů ve 2H 2022. Podle zprávy developerů se na oživení podílely poptávkové i nabídkové faktory. Mezi kupujícími pravděpodobně opadly největší obavy z inflace a z cen energií, což podpořilo poptávku po hypotékách. Jejich objemy se v posledních měsících oživují. Ze strany nabídky pak přišly dočasné prodejní pobídky a speciální platební podmínky jako podpora prodeje. Podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala roste zájem i u velkých institucionálních investorů, kteří očekávají opětovný nárůst cen nemovitostí v dalších letech. Průměrná prodejní cena nového bytu v Praze ve 2Q23 činila 150 835 Kč za m2, což znamená nepatrný mezikvartální pokles (-0,7 % q/q), ale již meziroční nárůst ceny (+3,5 % r/r). Kolem hranice 150 tis. Kč za m2 by podle developerů měly ceny stagnovat i v dohledné době. Celkově by další růst prodejů mohl podle developerů přijít s postupným snižováním úrokových sazeb a uvolňováním podmínek pro hypotéky. Zprávu hodnotíme pozitivně ve vztahu k dluhopisům společností Trigema Real Estate a Natland nemovitostní podfond obchodovaným na pražské burze.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.