VIG: Výsledky za rok 2023 zítra ráno

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



Vienna Insurance Group (VIG) zveřejní zítra ráno výsledky hospodaření za minulý rok. Růst hrubého předepsaného pojistného by měl nadále držet dvouciferné tempo (oček. +12 % r/r na 14 mld. EUR), především zásluhou růstu v regionu střední a východní Evropy. Zisk před zdaněním očekáváme na úrovni 755 mil. EUR (+34 % r/r), což je mírně nad výhledem managementu, který předpokládal výsledek u horního okraje rozpětí 7005–750 mil. EUR. V rámci výhledu pro tento rok očekáváme pokračující solidní růst předepsaného pojistného a růst výsledku ze samotných pojišťovacích aktivit. Management by měl zároveň zveřejnit návrh dividendy ze zisku minulého roku. Podle aktualizované dividendové politiky by návrh měl být minimálně na úrovni předchozího roku (1,3 EUR). Očekáváme, že VIG vyplatí dividendu v rozmezí 1,4 – 1,5 EUR na akcii (5,2–5,6% hrubý dividendový výnos).

Akcie VIG od začátku tohoto roku vzrostly o 3 % a mírně zaostávají za vývojem sektoru (Stoxx Europe 600 Insurance Index +6 %). Pokud čísla naplní naše odhady a společnost představí solidní výhled pro tento rok, mohou se akcie posunout o něco výše ze současných úrovní. Na druhou stranu akcie VIG považujeme nadále především za relativně stabilní dividendový titul a dividendový výnos v rozmezí 5–6 % při současných úrokových sazbách z krátkodobého pohledu výraznější růstový potenciál nenabízí.

v mil. EUROček. 20232022r/r
Hrubé předepsané pojistné14 03012 55912 %
Zisk před zdaněním75556234 %
Čistý zisk bez minorit55846620 %

Zdroj: J&T Banka, VIG


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.