Petr Sklenář: Rok 2023 byl rokem výkyvů. Příští rok by se mělo dařit hlavně dluhopisům

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Petr Sklenář: Rok 2023 byl rokem výkyvů. Příští rok by se mělo dařit hlavně dluhopisům
#Trendy#Ekonomika#Akcie#Dluhopisy

Co přinese rok 2024? Kdy se očekává snižování úrokových sazeb v nejdůležitějších ekonomikách? Co způsobí vládní balíček? A povede se vrátit českou ekonomiku do zelených čísel? Svůj makroekonomický pohled na rok 2023 a výhled na rok 2024 přináší hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.



Byl rok 2023 z vašeho pohledu investičně pozitivnější než rok 2022?

Na jednu stranu rok 2022 byl jeden z nejhorších roků na finančních trzích v historii, protože výrazné ztráty zaznamenaly akcie i dluhopisy. Tak i z tohoto titulu by byl letošní rok lepší. Ovšem kvůli závěrečnému kvartálu bude letošní rok nakonec velmi úspěšný. Velmi pozitivní zhodnocení si připíšou dluhopisy, ale i akcie, když finanční trhy vyhlíží obrat v měnové politice, tj. snižování úrokových sazeb. Například index českých státních dluhopisů od začátku roku přidal přes 11 %, což bude pro české státní dluhopisy třetí nejlepší výsledek za posledních 25 let. České akcie měřené indexem PX letos vzrostly zatím o 15 % a když se k tomu přidají dividendy, tak celkové zhodnocení bude kolem 25 %, což je historicky opět velmi dobrý výsledek. Globálně si letos dobré zhodnocení připíší jak dluhopisy, tak i akcie, tedy investičně po několika letech půjde o velmi úspěšný rok.


Hlavním příběhem letošního roku určitě byl vývoj a očekávání dalšího vývoje úrokových sazeb (hlavně ECB, Fed a ČNB). Jak se v průběhu roku měnila očekávání a jaký dopad na ekonomiku a investiční prostředí to mělo?

Právě čekání na další kroky centrálních bank (Fed a ECB) byly hlavním zdrojem výkyvů na finančních trzích. První tři kvartály roku to byly výrazné výkyvy vzhledem k očekávání, kam až vyšplhají úrokové sazby. Během podzimu se začalo ukazovat, že inflační vývoj se obrací a úrokové sazby jsou na vrcholu. Následně spekulace o snižování úrokových sazeb v příštím roce stojí ze velmi dobrým vývojem dluhopisových a akciových trhů na závěr letošního roku. Letošní rok v USA (Fed) či v Evropě (ECB v eurozóně, Bank of England v Británii) byl pořád ve znamení zvyšování úrokových sazeb. Předchozí zvyšování se postupně projevilo v inflaci a utlumení ekonomiky, ale zatím byl dopad na ekonomiku nižší, než se původně očekávalo. Důležitou vlastností měnové politiky je zpoždění, tady zvyšování sazeb z letošního léta se bude v ekonomice plně projevovat ještě na začátku příštího roku.

 

Jak se dařilo české ekonomice, co na její vývoj mělo v roce 2023 největší vliv?

České ekonomice se v roce 2023 příliš nedařilo a HDP poklesl asi o 0,5 %. Jde o odhad, výsledky za celý rok budou až na konci ledna. Hlavním faktorem je utlumený vývoj domácí poptávky. Domácnosti zůstávají velmi opatrné, neutrácí, což je pak jedna z hlavních brzd ekonomiky. Podobně i firmy zůstávají opatrné při dalších investicích. V druhé polovině roku na českou ekonomiku dolehl přes exporty i utlumený vývoj evropské ekonomiky, která také balancuje na hraně recese.

 

Jak hodnotíte snahu české vlády konsolidovat veřejné rozpočty? Je to dostatečné? Bude to mít adekvátní dopad na budoucí vývoj ekonomiky?

I přes složitý proces, a i díky několika nečekaným pozitivním faktorům, se daří české vládě obrátit nepříznivý vývoj veřejných financí a postupně je stabilizovat. Určitě by bylo možné dosáhnout i ambicióznějších výsledků, ale nakonec asi půjde o dostatečnou změnu. Vše směřuje k tomu, že se postupně sníží schodky rozpočtu a zadlužení se stabilizuje na úrovni 45 % HDP. Rozpočtová restrikce v příštím roce přibrzdí ekonomiku, ale nemělo by jít o zásadní brzdu.


Co dalšího očekáváte od roku 2024?

Ve stručnosti další krok na cestě k normálu a dojde k odeznění předchozích šoků. Inflace by měla být ještě lehce zvýšená, ale již výrazně nižší než v předchozích dvou třech letech, a to by mělo vést i ke snižování úrokových sazeb nejen u nás, ale i jinde ve světě. Česká ekonomika by se mohla vrátit k mírnému růstu, když dojde k oživení spotřebitelské poptávky domácností. Investičně by to měl být velmi úspěšný rok pro dluhopisy. Pro akcie to může být ještě další rok výrazných výkyvů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.