Nejvyšší čas vyladit své pozice před svátečním obchodováním

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude ve znamení zasedání centrálních bank, makroekonomických dat a převážení hned několika indexů. Nejdříve budou investoři vyhlížet inflační data z USA. Poté, co data z trhu práce mírně zchladila optimistické očekávání na rychlé snižování sazeb Fedem, mohou i data ze spotřebitelské inflace CPI významně zasáhnout do očekávání investorů.


Avšak protentokrát nebudou muset investoři dlouho čekat, protože hned ve středu bude rozhodnutí výboru Fedu FOMC, které by sice sazby měnit nemělo, ale může dojít k nastínění dalšího vývoje měnové politiky.

„Očekáváme, že Fed vzhledem k dosavadnímu ekonomickému vývoji zopakuje svoji obezřetnou rétoriku s otevřenými možnostmi na všechny strany, což může být pro trh jisté vystřízlivění. Takový výsledek by mohl tržní výnosy vrátit mírně výše a naopak přinést vybírání rychlých zisků na rizikových aktivech,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Čtvrteční ECB ponechá sazby beze změny a zřejmě bude akcentovat zhoršující se ekonomické prostředí v eurozóně, což si trh bude vykládat jako blížící se datum snižování úrokových sazeb. Takový výsledek by byl pro riziková aktiva rozporuplný, protože efekt snižujících se výnosů by byl nahrazován horším ekonomickým vývojem.

Na konci týdne pak dojde k technickému převážení hned několika indexů v čele s CECE, FTSE, DAX či PX. Prosincové převážení bude poslední příležitostí v letošním roce pro portfolio manažery vyladit své pozice před svátečním obchodováním spojeným s vánočními svátky. Dají se tedy očekávat velké objemy a potenciálně i vyšší volatilita.

„Celkově jsme pro příští týden více obezřetní vzhledem k očekávání chladného přijetí výsledku zasedání Fedu, které může přinést vybírání rychlých zisků,“ konstatuje Milan Vaníček.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za listopad (oček. 3,1 po 3,2 % r/r), středeční zasedání FOMC, kde se změna sazeb nečeká, čtvrteční maloobchodní tržby za listopad (oček. −0,1 % po −0,1 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za listopad (oček. +0,2 % po −0,6 % m/m).

V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW, kde se očekává mírné zlepšení pohledu na současnou situaci a lehké zhoršení výhledu. V Číně se zaměří ještě na víkendovou spotřebitelskou inflaci CPI za listopad (oček. beze změny −0,2 % r/r) a páteční průmyslovou produkci za listopad (oček. 5,7 po 4,6 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.