Makro: Maloobchodní tržby pokračovaly v červenci v poklesu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Maloobchodní tržby v červenci reálně poklesly o 0,6 % m/m a meziročně byly nižší o 7,2 % r/r (-6,9 % r/r v červnu), což zklamalo očekávání (oček.: -5,5 % r/r). Maloobchodní tržby reálně ztrácejí již šest měsíců v řadě a v meziročním srovnání šlo v červenci o třetí pokles v řadě. Na spotřebitelskou poptávku ve stále větší míře doléhají negativní dopady zvýšené inflace. Nominální růst maloobchodních tržeb v červenci zůstal nadále na solidní úrovni (+9,5 % r/r vs. 9,2 % v červnu), ale po očištění o inflaci reálné tržby naopak propadly o 7,2 % r/r. Inflační „brzda“ se negativně projevila v celém maloobchodu, když reálně poklesly tržby jak u potravin (-5,0 % r/r), tak u nepotravinářského zboží (-7,1 % r/r). Výrazný propad tržeb nastal u pohonných hmot (-15,1 % r/r). Po předchozím propadu se začíná stabilizovat situace u e-commerce, reálně prodeje přes internet (-5 % r/r) sice klesají, ale už kopírují vývoj maloobchodních tržeb jako celku.

Data ukazují, že spotřebitelská poptávka vykazuje odolnost (nominální růst tržeb 9-10 % r/r), ale toto nestačí na velmi vysokou inflaci (17 %) a reálně tržby ztrácí. Následně výdaje domácností jsou v letošní roce brzdou růstu HDP. Pro letošní rok očekáváme reálný pokles maloobchodních tržeb kolem 2 % (+4,0 % v roce 2021).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.