Cena zlata roste navzdory očekáváním. Posilovat bude nejspíš dál

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Cena zlata roste navzdory očekáváním. Posilovat bude nejspíš dál
#Trendy#Zlato#Komodity

Zlato pokořilo historická maxima. Jeho cena dosáhla hranice 2400 dolarů za troyskou unci. A to v situaci, která tomu v žádném případě nenahrává. Co se to nyní se zlatem děje? Co má na jeho cenu v současnosti největší vliv? A jak se bude cena pravděpodobně vyvíjet v dalších měsících? Nejen na to odpovídali v další epizodě online diskuzí J&T Banka Talks senior analytik Pavel Ryska a Jaroslav Černý, PR manažer z České mincovny.



Zlato jako bezpečný přístav. To je jedna z nejdůležitějších investičních pouček. Platí ale stále? Je zlato pořád tím ideálním investičním nástrojem, když to na kapitálových trzích bouří a ve světě roste nejistota?

Podle odborníků na tuto komoditu zlato svou pozici nadále obhajuje a obhájilo ji i v posledních dvou letech, kdy byla enormní inflace. To zajímavé se však na zlatě odehrává nyní v posledních měsících. Situace na trzích se totiž uklidňuje. Zlato však nadále roste a jeho cena dosáhla rekordní výše na úrovni 2400 dolarů za troyskou unci.

„Zlato rostlo od loňského října. Tento nárůst přitom odporoval všem dlouhodobým poučkám. A to přinejmenším ze dvou důvodů. Cena zlata rostla, ačkoliv úrokové sazby zejména v USA jsou relativně vysoko, takže vysoko jsou také výnosy dlouhodobých dluhopisů, tedy stabilních cenných papírů s relativně nízkým rizikem. Navzdory předpokladům se navíc zahájení snižování úrokových sazeb v USA zatím stále odkládá, což je prostředí, které by ceně zlata nemělo vůbec nahrávat, ale přesto zlato rostlo,“ uvedl v dalším dílu online diskuzí J&T Banka Talks Pavel Ryska, senior analytik J&T Banky, který se vývoji ceny zlata a dalších kovů dlouhodobě věnuje. „Druhým zcela nečekaným jevem je objem zlata v ETF fondech. Ty umožňují investorům se zlatem obchodovat tak snadno jako třeba s akciemi. Dlouhodobě platilo, že růst objemu zlata v těchto fondech znamenal rostoucí poptávku, a tedy i růst ceny zlata. Nyní se tato korelace zcela rozmetala, protože objemy prostředků v těchto fondech jsou na čtyřletých, možná pětiletých minimech. Tedy opět by to mělo značit pokles zájmu o zlato, a tedy i propad ceny,“ dodal Ryska.


Kdo kupuje? Centrální banky

Kdo tedy nakupuje zlato a žene tak jeho cenu na rekordní úrovně? Podle Pavla Rysky to jsou centrální banky. Největším kupcem byla čínská centrální banka, hned za ní pak byla centrální banka Polska. Důvodem masivních nákupů přitom je strach z toho, co se stalo devizovým rezervám ruské centrální banky v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Centrální banky pochopily, že žádný jiný nástroj není tak suverénní jako právě zlato, proto je nyní masivně nakupují.

Ale svůj díl zásluh na rostoucí ceně mají také drobní investoři. Cena zlata totiž reaguje na rostoucí nejistotu, která panuje nejen na trzích, ale také v geopolitice. Obecně můžeme říci, že zlato masivně roste v době vysoké inflace, kdy se u investorů prosazuje jeho vlastnost uchovávání hodnoty. A totéž platí také pro jakékoli geopolitické otřesy, v současnosti například v souvislosti s válkou na Ukrajině a situací na Blízkém východě.

Podle PR manažera České mincovny Jaroslava Černého se to ukázalo také v Česku, kdy po začátku invaze na Ukrajinu tady doslova došlo fyzické zlato.

„V současnosti je již patrný vliv těch cenových maxim, takže lidé se snaží nákup odkládat. Podle veškerých ukazatelů je však patrné, že zlato dlouhodobě zdražuje,“ připomíná Černý. „A kdo chce zejména uchovat hodnotu svého jmění, pro toho je zlato ideální. Za první republiky jste si za půl kila zlata koupili automobil. V současnosti si za půl kila zlata opět koupíte automobil. Ale nominálně jsou ty částky úplně jinde,“ připomíná Černý.

A s tím, že vývoj ve světě bude spíše nahrávat růstu ceny zlata, souhlasí také Pavel Ryska. „Existuje řada faktorů, ale důležité je, že cena zlata je vlastně hlavně odrazem znehodnocení peněz, ve kterém ji uvádíme. A k tomu dochází stále, například v Americe je stále vysoké zadlužení, které k tomu povede dál,“ dodává senior analytik J&T Banky.


Kdy má cenu koupit zlato a jakou část portfolia by mělo představovat? Je stříbro skutečně „zlatem chudých“, jak se mu mnohdy přezdívá? A proč zatím stále neplatí srovnání mezi zlatem a Bitcoinem?


Poslechněte si celou epizodu online diskuze J&T Banka Talks věnovanou zlatu na svých oblíbených podcastových platformách: Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, nebo si stáhněte mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.