Tesla: zatratit nebo sdílet nadšení?

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Tesla: zatratit nebo sdílet nadšení?

Akcie Tesly se pohybují okolo 850 dolarů na kus, tedy nedaleko od svých maximálních hodnot. Vzhledem k nárůstu za poslední rok (více než osminásobek) jsou akcie Tesly předmětem velkých diskusí a rozpětí názorů je od zatracujících po nadále nadšené.


Zkusme se oprostit od klasických valuací, které se vymykají nejen sektoru, ale velké většině všech akcií na trhu. Tesla není brána investory za automobilku (jako je např. GM, s desetkrát menší tržní kapitalizací), ale jako průkopník nové technologie v segmentu motorismu. Je to tak, i když se nám to líbit nemusí. Náskok v pohonu, bateriích a autonomním řízení prémiové ocenění opravňuje, takto vysoké ale za mě již ne. Netroufl bych si tak na této ceně akcie Tesly koupit, nicméně na trhu je nadále vidět velké množství kupců, jejichž počet se rozšířil zařazením Tesly do indexu S&P.

Co tedy dál? Tesla si i v příštích dvou třech letech technologický náskok udrží, k tomu zvedne výrobu (Čína, Německo – díky tomu podle mě i kvalitu produktu). Pokud bych byl long, což bohužel nejsem a všem „longařům“ tímto gratuluji a smekám, že vydrželi až do teď, tak bych nyní prodal alespoň část pozice. Zrealizoval profit – to se mi to teoretizuje, když na Tesle žádný nemám…

Jít short proti Tesle se mi osobně dříve nevyplatilo, na těchto cenách bych o tom po delší době uvažoval. Odvahu jsem ale zatím nenašel kvůli špatným zkušenostem z minulosti.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.