ČNB nečekaně intervenovala ve prospěch koruny

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek na mimořádném zasedání rozhodla, že v reakci na oslabení koruny v posledních dnech zahájí intervence ve prospěch kurzu koruny. ČNB v prohlášení uvedla, že nechce připustit dlouhodobější oslabení kurzu koruny v prostředí vysoké inflace. Centrální banka zopakovala, že k dosažení svých cílů má k dispozici velké devizové rezervy. Koruna k euru v prvním kroku posílila o 2 % na 24,90 CZK/EUR, pak se odpoledne stabilizovala na 24,95 CZK/EUR. Koruna v reakci na spekulace a pak i jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB od pátku 6. května oslabila z 24,4 až na 25,4 CZK/EUR ve středu 11. května. Čtvrteční posílení koruny tedy odmazalo jen polovinu oslabení, ke kterému došlo za poslední týden.

Koruna se oslabením na 25,4 vrátila na úrovně, kam se propadla na přelomu února a března v reakci na válku na Ukrajině. Kolem úrovně 25,5 CZK/EUR se koruna také předtím obchodovala velkou část roku 2021. Intervence ČNB ve prospěch koruny jsou velmi výjimečným krokem, za poslední 2 dekády k nim došlo jen dvakrát – v první polovině letošního března (válka na Ukrajině) a nyní ve čtvrtek.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.