Přinese říjen korekci?

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 



První náznaky ochlazení akciových trhů dorazily v průběhu září, když ty hlavní odepsaly mezi 3 až 6 % ze svých hodnot. Tentokrát se ocitly pod výraznějším tlakem americké akcie, ale i Evropa skončila v záporu. Na druhou stranu investorům dělala radost pražská burza, když akcie ČEZu, bankovních titulů a České zbrojovky dokázaly jít obráceným směrem a přidat více než 5 %. Šokující závěr měsíce pak přinesla ČNB, která zvedla na svém posledním zasedání úrokové sazby o 0,75% !


Zastavme se nejdříve na pražském parketu, kde české akcie předvedly během září skvostný výkon, na rozdíl od ostatních trhů. Poptávka po ČEZu gradovala s koncem měsíce, když investoři pomalu zapracovávali nové vyšší kontrakty ceny elektřiny do budoucích zisků ČEZu. Zahraniční poptávka pak na přelomu září a října za solidních objemů vytlačila cenu ČEZu k 730 korunám! Aktuálně jsem svoji i fondovou pozici mírně snížil, přece jen je ten růst letos vysoký a jen to, co je prodané, se reálně počítá. Zbytek je virtuální profit, který se umí rozplynout během pár seancí, známe to. Nicméně pokud se ceny elektřiny udrží, nějak rozumně dopadnou volby, nemusí být pro ČEZ 730 Kč konečná. Ty tučné roky teprve nastanou od 2022.

Bankovní tituly se také posunuly výše, kombinace obnovení výplaty dividendy a vyšší úrokové sazby oproti evropským bankám činí české bankovní tituly atraktivnější. Zvláště po 0,75% zvýšení, přestože nejsem jeho zastánce.

Česká zbrojovka pak předvedla famózní kvartální výsledky, poprvé již dohromady s Coltem, a to její cenu katapultovalo o skoro 100 Kč výše. Zde má smysl část pozic zrealizovat!

Zkrotí vyšší sazby inflaci?

Vrátím se ještě ke zvýšení sazeb ČNB. Rozumím snaze o normalizaci sazeb a návratu k předcovidovému normálu a zároveň i o vystavení jasné zprávy vládě, že navrhovaný rozpočet na příští rok je velmi nezodpovědný. A to opravdu je! Ale vždy bychom měli poměřovat danou situaci celkově, nejsme izolovaný ostrov, jsme v prostředí, kde sazby zůstanou dole ještě velmi dlouho – tím mám na mysli eurozónu. Takže když si zvedneme výrazněji sazby my sami bez okolí, s velkými korporacemi to v zásadě nic neudělá, půjčí si za eura venku nebo v našich bankách, ale za eurovou nízkou sazbu. Ale zdražíme zdroje financování menším domácím firmám a spotřebitelům (půjčky, leasingy, kontokorenty i hypotéky).

Opravdu je to ta správná cesta ke zkrocení inflace? Nepodtrhne to příliš poptávkovou stranu? Trochu se bojím, že ano. Chápu ČNB v tom, že na zkrocení inflace chce jít přes kurz koruny k euru a korunu posílit tímto, ale stejně se nezdá, že by se jí to úplně podařilo jen sazbami. Když by chtěli vidět kurz hlouběji pod 25, bude do toho muset šáhnout na tvrdo, intervencí. Takže já jsem za růst sazeb zpět, ale pozvolnější. Zvednout o +0,75 %, to jsme se tedy světu ukázali. Snad nebude svět brát Czech Republic jako banánovou republiku…

Co se děje na evropském trhu

V září za nepříznivé nálady, způsobené obavou z růstu inflace a negativními zprávami přicházejícími z Číny, oslabily evropské akcie okolo −3 % a snížily tak trochu své letošní výrazné zisky. Poměrně dost pod tlakem se ocitly telekomunikační tituly (Telefónica, Vodafone), nemám pro to zásadní logické vysvětlení. A přijde mi, že je sektor celkově poměrně „levně“ naceněn, proto jsme pozice v obou titulech během září navyšovali. Dividendové výnosy jsou zde atraktivní, růst sazeb v zásadní formě v eurozóně zatím nehrozí.

Rozdílně se vyvíjely akcie průmyslových společností. Zatímco třeba Volkswagenu se moc nedařilo (−4 % za září), plus si dokázal připsat Daimler (+7 %), který oznámil solidní maržovost a snahu uvést divizi trucků na burzu. Doslova zazářil Rolls-Royce, který získal řadu nových zakázek – opravdu velkých – a rozhodně pomohla i zpráva o zrušení omezení pro evropské turisty směrem do USA. Začne se tak více létat, bude potřeba na dálkové trasy více letadel, to znamená více servisu a třeba i nových objednávek na motory. K tomu energetické divizi se začíná dařit.

Nevypočitatelné Řecko

Ještě se zmíním v Evropě o řeckém trhu, který pozorně sleduji. Naše akcie roku 2020 PPC se dobrala finálního výběru zájemce o prodej 49% podílu na své distribuci. Cena byla vyšší, než se čekalo, kurz akcie vylétl nad 10,50 EUR, kus pozice se nám tam podařilo prodat. Pak byl evidentní prodejní tlak na akcii, pod 10 EUR už jsem prodávat nechtěl.

Předminulý čtvrtek PPC oznámilo výsledky za druhý kvartál – z mého pohledu příznivé na to, že sami bojují s vysokou cenou emisní povolenky. A přišel blesk z čistého nebe. Navýšení kapitálu o 750 milionů EUR, bez úpisových práv, jen prý s přednostní alokací pro současné akcionáře. Přišlo to v čas, kdy většina ze zahraničních investorů vůbec netušila, že něco takového přijít může, a ani to není z mého pohledu nyní úplně potřebné. Prostě si zřejmě některé řecké lokální skupiny chtějí dokoupit kvalitní company za lepší cenu. Ale důvěru v řecký akciový trh to spíše podkope a i já si dám, zvláště ještě po předchozí situaci s Pireusem a Alpha Bank, pozor na otvírání nových pozic na řeckém trhu….

Trh nemá rád, když neví

Problémy realitního čínského developera rozhýbaly trhy směrem dolů, americké akcie začaly klesat, obava z toho, jak velká jména to může zasáhnout, investory vystrašila. Trh nemá rád, když neví. Jak se říká: nejistota, metla akciového trhu.

FED trochu situaci na konci září uklidnil, když růst sazeb není ještě na stříbrném podnosu, který by byl blízko. Taky utlumování podpory trhu ve formě nákupů bude rozumné a redukce zřejmě postupná. To se od FEDu dalo očekávat a v tom jim patří poklona za umění komunikovat. Trhy to opravdu zklidnilo. Přesto pomaloučku opět začínají růst výnosy amerických státních dluhopisů, 10letý se opět dostal na úrovně cca +1,50 %, a to podrazilo ceny akcií amerických technologických společností. Více samozřejmě těch, které ještě negenerují vysoké zisky a jejichž valuace je spíše postavena na rostoucích tržbách a budoucích ziscích, např. Palantir.

Dolů ale zamířily i stabilnější firmy, trochu korigoval rovněž Apple, a to přes představení updatnutého telefonu verze iPhone 13/13PRO. Zkorigoval poměrně výrazně i Facebook pod 340 dolarů, a opětovně jsme si ho tak zařadili na watchlist. Divoko bylo na uranových akciích. Nárůst kontraktů směrem k 50 dolarům vytlačil akcie Cameca až skoro k 25 USD, pak však komoditní korekce (kromě ropy), sestřelila i uran a Cameco zase dost svých předchozích zisků ztratilo. Trejdování na tomto titulu tedy není nic pro osoby, vyhledávající pohled na poklidné portfolio.

Co dále s akciemi?

Když se tedy podíváme na situaci na akciových trzích, dospěl jsem k názoru, že akcie jsou nyní v rámci roku 2021 prostě dost nahoře. A je možné, že krátkodobě nějaká korekce přijde. Říjen nebývá z tohoto pohledu úplně top měsíc, začalo to už trochu v září a nedivil bych se, kdyby k dalším výprodejům na akciových trzích ještě v tomto měsíci došlo. Tak trochu opatrnosti nezaškodí. Přichystali jsme si dostatek hotovosti na dokupy na příznivějších cenách, jsme na to přepraveni. Třeba se pletu a pojedeme dál nahoru, pořád jsme dostatečně long, vadit mi to nebude, ale ta moje „pocitovka“ tu tentokrát je. Nejsem prostě schopen ve velkém na současných cenách kupovat akcie, až na výjimky, a nikam se ani extra nehrnu. Tak uvidíme, co říjen ukáže!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.