Pravidelný týdenní komentář k trhu

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

Předposlední týden roku se nesl v globálně pozitivní náladě následované po zasedáních sledovaných centrálních bank v předcházejícím týdnu. To vše na pozadí pokračujícího poklesu úrokových sazeb. Avšak je dobré připomenout, že objemy byly již nižší a investoři se přesunuli do svátečního módu. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden růstem o 1,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila výše o 0,3 % t/t. Domácí index PX nenásledoval dění v zámoří a rostl o 1,4 % t/t na 1399,1 bodu.

 

Společnosti na BCPP

Společnost Colt CZ Group oznámila, že kupuje 100 % v českém výrobci malorážové munice Sellier & Bellot. Colt dohodu uzavřel se současným majitelem firmy, CBC Europe, jíž zaplatí kombinaci 350 mil. USD (7,84 mld. Kč) a nových vlastních akcií. Podle tiskových zpráv realizoval Sellier & Bellot loni tržby 7,1 mld. Kč (+22 % r/r), přičemž zdrojem nárůstu byly především dodávky pro ozbrojené složky v západní Evropě. Čistý zisk činil cca 1 mld. Kč. Pro letošní rok očekáváme u Colt CZ tržby 15,25 mld. Kč, proto by akvizice Sellier & Bellot měla zvýšit tržby skupiny (na plné roční bázi) o téměř polovinu na 22,35 mld. Kč, pokud v mezičase nebudeme uvažovat další růst. Začlenění Sellier & Bellot podle nás přinese skupině jednak výnosové příležitosti, kdy výrobce střeliva dodává ozbrojeným složkám a může tak urychlit růst v tomto segmentu i u ručních zbraní Coltu, a zároveň může nabídnout některé synergie na produkční straně např. výhodnějším nákupem vstupů. Titul zakončil týden na 534 Kč (+3,1 % t/t).

 

Společnost Bezvavlasy podepsala smlouvu o akvizici distributora kadeřnických značek Hair Services. Akviziční cena je 530 mil. Kč, přičemž Bezvavlasy hradí 50 mil. Kč z vlastních prostředků, 150 mil. Kč z úvěru poskytnutého Raiffeisenbank, dalších 120 mil. Kč zaplatí postupně během dalších 6 let a konečně zbývajících 210 mil. Kč zaplatí firma v nových akciích. Konkrétně získají současní majitelé Hair Services 300 tis. nově vydaných akcií Bezvavlasy po 700 Kč/ks, přičemž k emisi akcií by mělo dojít v létě 2024. Kromě toho upíše 50 tis. nových akcií rovněž fond Starteepo Invest. Nové akcie celkově představují navýšení akciového kapitálu o 35 %. Tržby nově vzniklé spojené firmy by za r. 2023 činily cca 1,1 mld. Kč a zisk EBITDA 110 mil. Kč, přičemž marže zisku EBITDA by měla v příštích letech vzrůst ze současných 10 až na více než 15 %. Jsme názoru, že spojení Bezvavlasy s významným distributorem kadeřnických produktů výrazně zvýší škálu firmy a umožní nákladové synergie, což může pomoci ziskovosti a tržní síle. Titul zakončil týden na 720 Kč (-0,7 % t/t).

 

Agentura S&P potvrdila úvěrový rating společnosti CPI Property Group (CPI PG) na stupni BBB-, ale snížila výhled ze stabilního na negativní. Následovala tak agenturu Moody’s, která má rovněž hodnocení na nejnižším investičním stupni s negativním výhledem. S&P uvedla, že obtížná situace na realitním trhu a vysoké náklady refinancování nepříznivě tlačí na poměr úrokového krytí. Z toho důvodu podle agentury nebude během příštích 12-18 měsíců pro rating výrazný prostor nahoru navzdory výrazným divesticím, které firma provedla za poslední rok. Rovněž upozornila, že i po refinancování překlenovacího úvěru použitého na akvizice Immofinanz a S-Immo čeká CPI PG v příštích dvou letech několik významných emisí splatného dluhu, které dohromady činí cca 1,2 mld. EUR.

 

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 6,75 % (2T repo). Hlasování bylo jednohlasné (7:0). ČNB držela úrokové sazby rok a půl beze změny a nyní oficiálně zahájila cyklus snižování úrokových sazeb. Ovšem následné prohlášení i tisková konference guvernéra ČNB Aleše Michla naznačily, že snižování úrokových sazeb v příštím roce bude spíše pozvolné. Guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že snižování sazeb bude pomalejší, než naznačuje současná prognóza ČNB. Guvernér opakovaně zdůraznil, že bankovní rada chce zůstat jestřábí a může proces snižování sazeb i přerušit kvůli neříjnovému vývoji inflace. Důležitým ukazatelem bude jádrová inflace, která pokud se začne rychleji a stabilně vracet k úrovní 2 %, tak pokles sazeb může zrychlit.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl Gevorkyan (284 Kč, +8,4 % t/t). Společnost tento týden přešla z trhu START na trh PRIME pražské burzy. Jedná se o první titul, který tento krok učinil. Obchodování ihned zaznamenalo zvýšený objem a i zájem. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla opětovně Pilulka (-1,4 % t/t na 217 Kč). V poslední době se Pilulka stala výrazně volatilním titulem i bez jakýchkoliv informací. Pohyb přisuzujeme pouze technice.

 

Výhled na příští týden

Poslední týden roku bude charakterizován výrazným omezením obchodování na většině trzích z důvodů vánočních svátků. To bude doprovázeno nižšími objemy a zřejmě ještě dolaďováním některých portfolií. Na programu nejsou žádné významné události. Celkově jsme na poslední týden relativně pozitivně naladěni vzhledem k pokračujícímu poklesu tržních sazeb.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční týdenní data z trhu práce a na data z trhu nemovitostí.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.