Růst cen výrobců opět výrazně zrychlil

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ceny průmyslových výrobců (index PPI) v březnu opět razantně vzrostly o 4,2 % m/m (2,2 % m/m v únoru) a tempo meziročního růstu zrychlilo na novou rekordní úroveň 24,7 % r/r (21,3 % v únoru), což překonalo očekávání (23,3 % r/r). Za vysokou inflací průmyslových cen stály hlavně ceny energií (54 % r/r), ale i bez cen energií ceny průmyslových výrobců v průměru vzrostly o 15,5 %. Vedle průmyslu velmi razantně zrychlily i ceny u zemědělských výrobců (27,2 % r/r), což je indikace vysokého růstu cen potravin v druhé polovině roku. Velmi vysokým tempem rostly ceny stavebních materiálů (22,8 % r/r) a stavebních prací (10,4 % r/r).

Celkově to ukazuje, že inflační tlaky v ekonomice na straně výrobců na začátku roku dál výrazně zesílily. V březnu se projevily první dopady války na Ukrajině a tento vliv pravděpodobně ovlivní cenový vývoj i v dalších měsících. Vysoký růst cen vstupů se postupně samozřejmě odrazí i ve vývoji spotřebitelské inflace (potraviny, bydlení, pohonné hmoty). Proto očekáváme, že ČNB bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb směrem k úrovni 6 procent (nyní 5,00 %) a sazby zůstanou zvýšené i po zbytek roku.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.