Martin Kujal: Sázka na dluhopisy letos vynese víc než termínované vklady i spořící účty

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Martin Kujal: Sázka na dluhopisy letos vynese víc než termínované vklady i spořící účty
#Trendy#Dluhopisy#Fondy

Dluhopisy měly být nejzajímavějším investičním nástrojem roku 2023. Stalo se tak? Které sektory naplnily očekávání, a které naopak propadly? Co můžeme na dluhopisovém trhu čekat v roce 2024? Odpovídá odborník na dluhopisy J&T Investiční společnosti Martin Kujal.



Byl rok 2023 z vašeho pohledu investičně pozitivnější než rok 2022?

Z hlediska dluhopisů byl rok 2023 jednoznačně lepší než 2022, i když ani zdaleka nebyl pro investory jednoduchý. Inflace letos klesala, nicméně se jednalo o mnohem pozvolnější proces, než si většina z nás ještě před rokem myslela. To přinášelo výraznou kolísavost cen dluhopisů. Dá se říct, že pro dluhopisy to byla divoká jízda ovšem s pozitivním koncem, kdy dluhopisoví investoři vydělají více než byl úrok na termínovaných vkladech či spořicích účtech. 


Jak se dařilo vámi řízeným portfoliím?

Dluhopisové fondy, které spravuji, dosahují za letošek do poloviny prosince čistého výnosu kolem 6 %. Po slibném začátku roku přišel obtížný moment v březnu, kdy padla banka Credit Suisse a ocitly se v potížích i některé menší americké banky. To vedlo k výraznému oslabení podnikových dluhopisů. Od května pak začaly klesat ceny amerických státních dluhopisů. Americká centrální banka přesvědčila finanční trhy, že porazit inflaci bude možné, jen pokud udrží vysoké úrokové sazby po delší dobu. Trhy také nelibě nesly tempo státního zadlužování v USA. Negativní vývoj u zahraničních státních dluhopisů trval až do října. 


Jaký byl největší „dluhopisový“ příběh roku 2023?

Až překvapivě pozitivní byl přes výkyv v březnu vývoj podnikových dluhopisů. Počet bankrotů zůstal relativně nízký. Firmy těžily z toho, že si v předchozích letech zajistily dlouhodobé financování za velmi výhodných podmínek. Některé sektory ovšem měly život těžší než jiné. Banky se ocitly pod tlakem po pádu Credit Suisse, kdy byli překvapivě zcela potopeni podřízení věřitelé, zatímco seniorní neutrpěli ve finále žádné ztráty. Ve zbytku roku se ovšem bankovní dluhopisy vrátily k růstu, když se jak evropský, tak americký bankovní trh ukázal jako silný.


Kde byly největší problémy?

Po celý rok byl v nemilosti realitní trh a tam by zlepšení situace mohlo přijít v příštím roce s poklesem úrokových sazeb. Několik realitních firem však již tlak vysokých úrokových nákladů neustálo a pro jiné to je souboj s časem. Rok 2024 slibuje zajímavé příběhy.  


Jak jste musel v souvislosti s vývojem na trzích měnit strategii? 

Investice v bankovním sektoru jsme ve fondech ponechali. Přes negativní vývoj ohledně Credit Suisse jsme byli (správně) přesvědčeni, že banky v EU jsou dobře kapitalizované. V realitním sektoru jsme preventivně redukovali některá slabší jména, a naopak přidávali ve výprodejích společnosti, o kterých jsme přesvědčeni, že situaci ustojí. Postupně jsme přikupovali státní i podnikové dluhopisy s delší splatností. Zatímco v Čechách se nám to vyplatilo, v zahraničí kvůli vývoji u amerických státních dluhopisů bychom to bývali měli dělat později, až během podzimu a za ještě výhodnějších podmínek. Ale po bitvě je každý generál. Situace v listopadu a prozatím i prosinci se už vyvíjela blíže našim předpokladům.


Co očekáváte od roku 2024? 

Věříme, že rok 2024 bude rokem snižování úrokových sazeb. U nás v České republice to bude hned od samého začátku, následně se přidá i Evropská centrální banka a ve druhé polovině roku snad i americký Fed. Držet peníze na vkladových produktech bude tudíž méně atraktivní než letos a zajímavé podmínky na dluhopisech přesvědčí mnoho investorů ke vstupu do dluhopisových fondů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.