Makro: Míra inflace v dubnu klesla na roční minimum 12,7 %

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Meziroční míra inflace v dubnu klesla na roční minimum 12,7 % r/r (15,0 % v březnu), což byl hlubší pokles, než se očekávalo (oček. 13,4 %). Z části se projevil bazických efekt (zvýšená srovnávací základna loňského roku), který doplnil nečekaně výrazný propad cen potravin (-1,6 % m/m) letos v dubnu. Právě kvůli tomuto vlivu celý index spotřebitelských cen klesl o 0,2 % m/m. Mimo potraviny pokračovalo pozvolné zklidňování inflačního vývoje, ovšem stále jde o pozvolný proces.

V následujících měsících čekáme, že míra inflace bude do léta postupně klesat, v létě by se měla dostat pod hranici 10 procent. Celoroční průměrná inflace by měla být kolem 11 % (15,1 % v roce 2021). Nadále očekáváme, že ČNB na dalším zasedání (21. června) ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %), ale část bankovní rady bude opět hlasovat pro zvýšení sazeb. Úrokové sazby ČNB (7,00 %) by na současné úrovni mohly vydržet nejen letos, ale také i do začátku příštího roku kvůli vysokému růstu mezd.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.