PMČR, Stock Spirits, VIG, Sazka: Sněmovna potvrdila úpravy daňového zákona

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Poslanecká sněmovna včera přehlasovala senátní veto v případě navrhované změny daňového zákona. Ten se mimo jiné dotkne alkoholu, tabáku, loterií (zvýšení daně z 23 na 35 %), ale například i pojišťoven (zdanění rezerv). Konkrétně v případě alkoholu a tabáku dojde ke skokovému zvýšení daně. U lihu (alkoholu) dojde ke zvýšení zhruba o 13 % r/r. Pro představu – půl litru 40% pálenky přijde zákazníka zhruba o 9 Kč (včetně DPH) dráž než doposud. Vyšší daň se týká jen tvrdého alkoholu. V případě tabáku by pak krabička klasických cigaret mohla podražit pro konečné zákazníky o 11-13 Kč. V případě zahřívaných výrobků dojde ke zvýšení daně o 10 % r/r, což prodraží zmíněné výrobky zhruba o více jak 3 Kč na balení. Skokové zvýšení daně vnímáme jako negativní krok, který může ovlivnit nejen poptávku po daných výrobcích, ale i marže patřičných společností, pokud se budou snažit skokové zvýšení daně alespoň částečně absorbovat do svých marží.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.