Obnovená sláva alpského městečka láká

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Obnovená sláva alpského městečka láká

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Která místa jsou letos trendy? Vyzkoušejte švýcarský resort Andermatt v samotném nitru Alp, který prošel nákladnou rekonstrukcí.


Středisko Andermatt se nachází v nadmořské výšce 1 444 metrů mezi horskými průsmyky, na pomezí severních, jižních, východních a západních Alp. Areál nabízí přes 120 kilometrů upravených sjezdovek všech stupňů obtížnosti, z nichž téměř polovina je uměle zasněžovaných. Z Prahy je to sem 750 kilometrů.

Ještě nedávno o tomto městečku s fantastickým sněhem téměř nikdo nevěděl, znali ho jen zimní fajnšmekři. „Vlastně to byl pravý opak středisek jako Verbieru nebo Courchevelu, která pravidelně vyhrávají v anketách o nejlepší místa na lyžování,“ popisuje Pavlína Salaba, ředitelka J&T Concierge. 

Skvělé věci ale nezůstávají utajeny navždy, a tak už i starý dobrý Andermatt začíná po masivní investici za 2 miliardy dolarů prosperovat. Nebude to dlouho trvat a švýcarské město se bude pyšnit nádherou luxusních alpských středisek a možná také přeplněnými svahy jako francouzské středisko Chamonix, které nabízí jako bonus výhled na nejvyšší horu Evropy Mont Blanc.

„Teď si ale návštěvníci ještě můžou užít zbrusu nové zázemí a sjezdovky bez lidí stejně jako před pár lety. Doporučuji tedy do střediska zavítat ještě letos, než se jeho věhlas rozkřikne,“ říká Pavlína Salaba.

Andermatt a jeho transformace

Než zde otevřel hotel Chedi, nebyl v Andermattu ani bazén, natož pětihvězdičkový hotel se spa. Teď je tu restaurace s pětimetrovou sýrovou vitrínou, kde na vás za sklem čeká 43 druhů švýcarského sýru. Ještě nedávno byste si k obědu přímo na svahu vybalili domácí sendviče, nyní tu jsou restaurace jako Gadabar, který vznikl přestavbou dobytčího chléva.

Přímo na svahu si dnes dáte sushi a na západ slunce si zaskočíte do baru vybudovaného ze starého železničního vagónu. Šéfkuchař Markus Neff na vrcholu lyžařského areálu dokonce provozuje restauraci oceněnou michelinskou hvězdou.

cs-alpy1.png

Andermatt už populární byl…

Není to ale poprvé, kdy je toto město trendy. Kdybyste se vrátili v čase o 150 let zpátky, potkali byste mezi hosty zdejších grand hotelů i anglickou královnu Victorii. Andermatt býval důležitým městem i pro cestovatele, kteří překračovali Alpy. Jenže v roce 1882 byl postaven železniční tunel pod Gotthardským průsmykem a cestující místo průjezdu střediskem začali svištět pod ním.

Jedno je ale jisté – už kdysi neměla poloha městečka konkurenci a nemá ji dodnes. Bouře sem přicházejí ze všech směrů, takže tu sněží v podstatě pořád. Díky tomu tu ale najdete nejkvalitnější sníh v Evropě. Luxusní restaurace a hotely jsou nyní příjemným bonusem.

Švýcarsko nabízí spoustu vyžití, ať už jde o romantickou projížďku zimní krajinou na saních tažených koňmi či naopak výlet luxusním autem, zážitky v hodinářských manufakturách Patek Philippe nebo Audemars Piguet či heliskiing J&T Concierge zajistí vše dle Vašich přání. Navíc při přímé rezervaci nabízí různé benefity v podobě bezplatných upgradů pokojů ve vybraných hotelech či kredity na stravování nebo spa.

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.