Výsledková sezóna možná přinese pozitivní překvapení

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

V posledním dubnovém týdnu budou investoři sledovat výsledkovou sezónu, která se co do počtu zveřejnění rozjede na plné obrátky. Prozatím jsou výsledky hodnoceny neutrálně, což je vlastně pozitivní překvapení. „Pokud by toto vyznění pokračovalo i nadále, budeme pravděpodobně svědky pohybu do strany,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Vedle výsledkové sezóny se budou investoři rovněž připravovat na první květnový týden, kdy budou zasedat sledované centrální banky včetně Fedu. „Mohou se tak objevit některé spekulace na například možné naznačení ukončení cyklu zvyšování sazeb právě u Fedu, což by mohlo aktivovat některé investiční strategie,“ dodává Vaníček.

Očekávané výsledky na domácí scéně

Výsledková sezóna za první kvartál 2023 se probudí v tomto týdnu i na domácí scéně. Ve čtvrtek zveřejní svá čísla Moneta Money Bank. Očekáván je 25% meziroční propad čistého zisku na 972 mil. Kč hlavně kvůli růstu úrokových nákladů na zdroje financování. Výsledek by měl být pro trh neutrální zprávou.

 V pátek pak zveřejní svá čísla za první kvartál Erste Group. Zde je predikován 27% meziroční růst zisku na 571 mil. EUR. V případě Erste Group společnost stále profitovala z růstu sazeb mimo ČR. Pokračující velmi robustní hospodářský růst by mohl opětovně zvýšit zájem o titul. 

Z technických informací jen připomeneme, že ve středu (26. 4.) se budou obchodovat naposledy akcie CTP s nárokem na doplatek hrubé dividendy 0,23 EUR/akcii (2,0% hrubý dividendový výnos). Následně se pak ve čtvrtek (27. 4.) budou akcie Monety naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 8,0 Kč (9,5% hrubý dividendový výnos) a rovněž ve čtvrtek se budou ještě naposledy s nárokem na hrubou dividendu 60,42 Kč/akcii (8,0% hrubý dividendový výnos) obchodovat akcie Komerční banky.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za březen (oček. +0,7 po −1,0 % m/m), čtvrteční HDP za první kvartál (oček. 2,0 po 2,6 % q/q anualizovaně) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu za duben (oček. beze změny na 63,5 bodech m/m).

V Německu se soustředí na pondělní indexy IFO, které by měly vykázat zlepšení ve vnímání současné situace, ale naopak mírné snížení v očekáváních, páteční HDP za první kvartál (oček. 0,2 po 0,9 % r/r) a spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. 7,3 po 7,4 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.