Makro: Maloobchodní tržby pokračují v silném růstu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



Maloobchodní tržby (bez prodejů aut) v listopadu vzrostly o 6,1 % r/r, což překonalo očekávání (4,7 %). Výsledky za listopad pozitivně ovlivnily kalendářní vlivy (+1 pracovní den), sezónně očištěné tržby meziměsíčně vzrostly o 1,4 % m/m a meziroční růst se udržel na 5,0 % (5,2 % v říjnu).

V listopadu maloobchodní tržby pokračovaly v růstu opět ve všech položkách. Razantně rostly tržby za nepotravinářské zboží (9 % r/r), z toho tržby za elektroniku byly meziročně vyšší o 12 %, oblečení a obuv o 8 %. Za celý rok 2018 očekáváme růst maloobchodních tržeb o 5,0 % (5,4 % v roce 2017). Letos by růst měl drobně zpomalit, ale stále by mělo jít o výsledek 4-5 %.

Prodeje aut jsou z mnoha důvodů poslední měsíce slabší (-3 % r/r; v říjnu -3 %; v září -10 %), následně maloobchodní tržby včetně moto segmentu vzrostly jen o 3,3 % r/r.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.