Vincent, Prokop a Barbora

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Jiří Ochetz



Vincent, Prokop a Barbora
#Trendy#Byznys#Růst

Stavíme v lokalitě, kde to sami máme rádi. Nejhezčí na našem marketingovém sloganu je, že je to realita. 


Na začátku října jsme představili veřejnosti náš zatím největší projekt Nový Rohan. Louku, na kterou se díváme z našich kanceláří, proměníme bez nadsázky v novou městskou čtvrť. Ta bude součástí zástavby celého Rohanského ostrova, který vlastní Konsorcium Rohan a Dušan Palcr v něm má významný podíl.

Hned první den informační mediální kampaně navazující na oznámení o projektu se potvrdilo, že o bydlení s výhledem na Vltavu a Hrad bude zájem. Za den jsme měli jen prostřednictvím kontaktního formuláře z webu 100 zájemců o byt. A to jsme ještě nespustili předprodej, který pro klienty banky a Friends & Family chystáme na jaro příštího roku. Dáme včas vědět! O pár měsíců později bychom chtěli začít stavět.

I když stejně jako ostatní developeři nedočkavě vyhlížíme pokles úrokových sazeb, už teď vidíme, že tato lokalita si své zákazníky najde navzdory výkyvům ekonomického cyklu. Nový Rohan má totiž to, co už žádný jiný pražský brownfield nabídnout nemůže, totiž vzdálenost od centra tak akorát, 5 minut na metro a tramvaj, řeku, cyklostezku a zavedenou infrastrukturu. K tomu připočtěme lákadla znovuzrozeného Karlína a nový metropolitní park Maniny, jehož realizaci chystá hlavní město na území 56 hektarů směrem od Nového Rohanu k řece. Díky nové lávce Hol-ka je také spojení s druhou stranou řeky otázkou pár minut.


Vincent, Prokop a Barbora


Z toho všeho nám vyšlo i motto projektu, a sice work – life balance. Čas rozložený mezi život a odpočinek, bydlení i práci. O principech města krátkých vzdáleností (přeloženo z řeči urbanistů „vše na dosah ruky“) se často mluví a píše, ale náš Nový Rohan toho bude ukázkovým příkladem.

Vyjádřeno čísly, na celkem 4 hektarech postavíme 147 tisíc hrubých podlažních ploch (HPP) bytů, kanceláří, obchodních jednotek i prostor pro služby a občanskou vybavenost. V první etapě to budou tři rezidenční domy od ateliérů UNIT architekti a KAAMA s dohromady 258 byty a trojice multifunkčních budov umístěná podél Rohanského nábřeží. Jejich architektonickou podobu s fasádou připomínající klasické režné zdivo navrhlo studio LOXIA.

Protože chceme, aby naše nová čtvrť rostla tak, jako historicky města vždy vznikala, vycházíme z blokové výstavby, ovšem přizpůsobené pro 21. století. K tomu patří různorodost domů, zároveň ale všechny architektonické návrhy musí „držet pohromadě“. Abychom toho dosáhli, uspořádali jsme architektonickou soutěž, z níž jsme vybrali čtyři tuzemské ateliéry a renomované slovinské studio Bevk Perović arhitekti. Celkový koncept území vychází z urbanistické studie od ateliéru Pavel Hnilička architekti a o jeho naplňování se stará takzvaný master designér, již zmíněné pražské studio LOXIA.


Vincent, Prokop a Barbora


Jak říká hlavní architektka Jana Mastíková, jedním z nejdůležitějších úkolů bylo prolnutí dvou fenoménů – městské třídy a řeky s novým parkem vedle cyklostezky. První fázi začínáme stavět od Libeňského mostu a už tady aplikujeme základní myšlenku naší čtvrti, tou je prostupnost. Kancelářské budovy podél ulice Rohanské nábřeží nebudou tvořit „hradbu“, ale mezi ně vložíme piazettu, která prolomí jinak obvyklou dlouhou frontu fasád. Z piazetty pak povedou průchody do vnitrobloku a navazující rezidenční zástavby až do parku u Vltavy.

Jak ukazujeme na altánech naučné stezky vedle banky, rozvíjíme místo, které má solidní genius loci. Ne všechny příběhy spojené s touto lokalitou ale ilustrují éru rozvoje a pokroku, tak jako třeba Rustonovy průmyslové závody. Za druhé světové války odplouvaly z Rohanského ostrova do Hamburku zvony zabavené z českých a moravských zvonic. A právě připomínka této silné části historie se stane i součástí našeho projektu. Zvony totiž mívaly své patrony, po nichž byly pojmenované. Stejně tak ponesou i bytové domy na Novém Rohanu názvy podle patronů historických zvonů. V první etapě to budou domy Vincent, Prokop a Barbora.

Předpokládaná výše investice do Nového Rohanu je v tuto chvíli 15 miliard korun. Když to napočítám i se všemi dalšími projekty, které jsme v Praze 8 už realizovali, tak po dokončení Nového Rohanu toho bude za 25 miliard. A to už není jen o výnosech, to už to tady musíte mít fakt rádi.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.