Růst cen výrobců opět výrazně zrychlil

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ceny průmyslových výrobců (index PPI) v červnu opět razantně vzrostly o 1,4 % m/m (1,9 % m/m v květnu) a tempo meziročního růstu podle očekávání zrychlilo na 28,5 % r/r (27,9 % v květnu), což je nejvyšší úroveň v historii (data od roku 1992). Dominantní složkou zůstává vysoký růst cen energií (56 % r/r), ale pokračuje vysoký růst cen i u dalších položek, následně ceny v průmyslu bez energií byly meziročně vyšší o 19,4 % r/r. Vedle průmyslu dál razantně zrychlily ceny i u zemědělských výrobců (43,2 % r/r). Velmi vysokým tempem rostly ceny stavebních materiálů (26 % r/r) a stavebních prací (13 % r/r).

Z hlediska dynamiky dochází ke zpomalování m/m nárůstu cen, což v kombinaci se zvýšenou srovnávací základnou by mělo vést ke zpomalování meziročního růstu v druhé polovině roku. I tak se bude vysoký růst cen vstupů ještě dál odrážet ve vývoji spotřebitelské inflace (potraviny, bydlení). Zvýšený inflační vývoj povede ČNB k diskuzi o dalším zvyšování sazeb (25-50 bodů) na dalších zasedáních (srpen, září).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.