ČEZ: Společnost zítra ráno zveřejní čísla za 2Q

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



ČEZ zítra ráno zveřejní výsledky za druhý kvartál tohoto roku. Očekáváme pokračující rychlý růst tržeb, za kterým je vyšší realizovaná cena elektřiny. Provozní zisk EBITDA by měl být na úrovni 26,6 mld. Kč (+70 % r/r), do čistého zisku se podobně jako v 1Q dále negativně projeví daň z mimořádných zisků, kvůli které očekáváme efektivní daňovou sazbu okolo 57 %. Přesto by měl být čistý zisk (oček. 7 mld. Kč) meziročně mírně vyšší. Předpokládáme další výrazný pokles zadlužení, výraznější odliv cash flow ČEZ čeká až ve 3Q, kam spadá jak výplata dividendy (od 1. srpna), tak odvod záloh na daň z mimořádných zisků (září).

Námi projektovaná EBITDA za první polovinu roku představuje 54 % z celoročního výhledu (střed intervalu), u čistého zisku to je přibližně 51 %. Domníváme se tak, že management v tuto chvíli nemá důvod jakkoliv měnit celoroční výhled. Nepředpokládáme, že by nadcházející výsledky přinesly výraznější impulz pro cenu akcií.

 

mld. KčOček. J&T 2Q 20232Q 2022r/rKonsensus
Tržby74,654,537%75,0
EBITDA26,615,670%22,6
EBIT18,68,1131%14,7
Čistý zisk7,06,92%6,3

Zdroj: ČEZ, J&T Banka


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.