Akciovým fondům se loni dařilo překonat inflaci. A to mnohonásobně

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Akciovým fondům se loni dařilo překonat inflaci. A to mnohonásobně

Porazit inflaci je cílem všech portfolio manažerů světa. Když se navíc inflace drží na dvouciferných úrovních, jde o pořádně složitý úkol. Portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan to dokázal obou hlavních fondech J&T Dividend i J&T Opportunity, které spravuje. A inflaci překonal více než výrazně.



Po roce 2022, který byl pro investory velmi komplikovaný, byl rok 2023 z investičního hlediska mnohem příznivější. Většina tradičních finančních nástrojů skončila během uplynulého roku v plusu. Platí to pro populární indexy, jako jsou Dow Jones (+ 13,7 procenta), S&P 500 (+ 24,7 procenta) či Nasdaq (+ 44,5 procenta).

A dobře si vedla také pražská burza, která v roce 2023 při započtení dividend dokázala investorům nabídnout výnos 28 procent, což patří k nejlepším výkonům ve vyspělém světě.

Dobré výsledky měly také jednotlivé akcie. K největším příběhům roku 2023 patřil růst akcií výrobce čipů Nvidia, které díky boomu umělé inteligence posílily o 239 procent. Dařilo se i dalším technologickým akciím.

Trhy posilovaly zejména kvůli očekávání změny měnové politiky velkých centrálních bank v čele s Fedem a ECB.


Fondy vydělávaly

Růst na trzích se pozitivně projevil také ve výkonu tuzemských bankovních fondů. To potvrzují akciové fondy spravované portfolio manažerem Michalem Semotanem z J&T Investiční společnosti.

J&T Opportunity uzavřel rok 2023 se zhodnocením +41,53 %! Přispěly k tomu výrazně pozice na akciích Meta, Cameco, Cenergy, ČEZ, UBS. Děkujeme všem, co investují s námi, za důvěru, vážíme si jí! Máme před sebou další rok, plný výzev, budeme bojovat dál!“ uvedl Semotan na sociální síti X. Opportunity nabízí možnost investovat do rizikovějších aktiv včetně technologických akcií.

Ale mimořádný růst zaznamenal také fond J&T Dividend, který sází na dividendové tituly, které bývají tradičně méně volatilní.

J&T Dividend končí rok 2023 se zhodnocením +26,05 % (EUR třída +23,19 %). Proti Opportunitě investujeme s menší koncentrací na jednotlivé tituly a preferujeme společnosti, které vyplácí dividendy, či realizují buyback, případně očekáváme, že se tak v budoucnosti stane. Děkujeme i zde všem investorům za to, že nám svěřili svoje peněžní prostředky!  Začínáme rok 2024 a jedeme dál, 5letý investiční horizont bude dosažen v březnu!“ připomněl Semotan.


Rok výzev

Rok 2024 by podle předpokladů měl být pro akciové tituly opět růstový. Centrální banky totiž letos skutečně přistoupí na snižování úrokových sazeb, což by mělo vést ke zlevnění peněz a růstu ekonomiky. Přesto podle nedávného vyjádření zástupců Fedu by investoři neměli očekávat, že ke změně v měnové politice dojde nějak razantně. I kvůli tomu momentálně trhy klesají. Druhou komplikací pro rok 2024 může být případná recese v eurozóně, či v USA. Podle investorů je totiž v současných cenách akcií započítán scénář, kdy se eurozóna i USA recesi vyhnou.

„Celkově se domnívám, že rok 2024 bude pozitivní jak pro dluhopisy, tak pro akcie. Nicméně po posledním růstu na akciích v listopadu 2023 si myslím, že na začátku roku 2024 mohou jít nahoru spíše dluhopisy. Akcie se přidají až v průběhu roku – dle toho, jak rychle budou centrální banky sazby snižovat. Vsadil bych pro rok 2024 spíše na akcie mimo loni úspěšné technologické sedmičky, a to na klasické sektory ekonomiky, jako jsou průmyslové firmy (např. Boeing či GM),“ připomíná Michal Semotan z J&T Investiční společnosti.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.