Válka je šok!

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Válka je šok!

Nikdy by mě nenapadlo, že budu psát komentář s takovým titulkem a že se stane něco takového v roce 2022. Byl jsem přesvědčen, že Rusko chce jen připojit od roku 2014 odtržené separatistické regiony okolo Doněcku a Luhansku, a přestože jsem četl zprávy a varování o hromadění ruských vojsk u hranic s Ukrajinou, invazi do této země jsem vnitřně vylučoval s tím, že Rusko toto nemůže riskovat a nemá ani proč.


Jak moc jsem se zmýlil. Fotografie a videa z útoků ruské armády na ukrajinské cíle ukazují obrazy skutečné války… Více to nebudu komentovat. Budu se soustředit na dopady na akciové trhy a vnitřně držet palce Ukrajincům, aby se ubránili!

Poprvé po více než 20 letech na kapitálovém trhu se setkávám s válkou relativně blízko našeho regionu, která na akciovém trhu mění téměř všechno. Valuace neexistují ze dne na den, co bylo zcela samozřejmé, již nefunguje, narušeny jsou obchodně dodavatelské vztahy, řada aktiv a společností zapíše ztráty přímo kvůli válce, sankcím z ní vyplývajících a cenovými pohyby včetně měnových výkyvů.

Ruské akcie jsou v současné době téměř za nula, jejich hodnota se odmazala během tří čtyř dní. A firmy navázané na region klesají, protože nikdo teď nedopočítá dopad – nikdo neví, jak dlouho bude konflikt trvat, kdy skončí. Snad co nejdříve, přeju si to, ale jsem realista a vidím, že to nebude jednoduché. Noc ze 23. na 24. února změnila vše, téměř jsem nespal a sledoval invazi „v přímém přenosu“ na Twitteru. Důsledky, a opět mluvím jen o finančních – obyvatelé Ukrajiny mi prosím prominou – přišly okamžitě s otevřením trhů.

Jaké očekávat dopady

Nejprve se podívejme na ruské akcie. Ty jsem obchodoval v Londýně. Ihned po otevření kvůli šoku z invaze desítky procent dolů, a to už během týdne tyto akcie byly pod tlakem. Prodávám Norilsk, který jsem si říkal, že je budoucnost portfolia s pěknou dividendou. Minus 22 % mi přijde děsivých, zavírám pozici, ráno to bylo i minus 35 %. U Gazpromu se rozhoduji, že podržím – plyn přece bude proudit za každou cenu, je na tom zájem obou stran. Chyba, pozice mi zůstává, nic, co platilo dříve, nyní neexistuje, po vyloučení většiny ruských bank ze systému Swift padají ruské akcie v Londýně na dno, dnes se většinou nedají ani zobchodovat. A tak nám Gazprom zůstal v J&T Dividendu.

Ruská lokální burza je také zavřená. Sankce v podobě vyloučení ze Swiftu, zmrazení aktiv centrální banky, omezení obchodování a výměny zboží včetně logistiky posílají ruská aktiva k hodnotě nula.

Společnosti, co mají byznys v Rusku, vlastní podíly na místních firmách. Tyto společnosti, většina z nich obchodovaná v Evropě, jsou pod tlakem, jejich podíly v Rusku se stávají bezcennými, nebudou generovat žádné tržby, natož zisk, téměř to můžete odepsat…Tak se k tomu staví akciový trh. Tyto firmy dostávají ránu na akciových burzách, jmenujme Raiffeisenbank, Fortum, Uniper, BP, ale i spousta dalších. Investoři zaceňují ten nejhorší scénář a špatné je to, že nevíte, co bude – nemůžete to dopočítat. Ztráty jdou do desítek procent.

Významné dopady má dění i na firmy, co mají s Ukrajinou a Ruskem propojené obchodní vztahy, berou od dodavatelů na těchto územích díly, neobejdou se bez nich, případně dodávaly část svých produktů na tyto trhy – těch je samozřejmě více, od výrobců spotřebního zboží po průmyslové celky či výrobce (viz např. Volkswagen). I tyto akcie jdou po vypuknutí války výrazně dolů, např. VW ztratil cca −15 % za poslední obchodní dny. Zde je opět klíčové, kdy konflikt skončí, a podle toho budeme sčítat ztráty.

Třetím dotčeným sektorem jsou banky, a to nejen v blízkém regionu (tj. střední Evropě), ale i v západní Evropě. Některé banky mají podíly přímo v Rusku, viz Raiffeisenbank International, jiné klesají jen z důvodu obav ze zpomalení ekonomik a místo pocovidového oživení investoři do cen zohledňují zpomalení, oprávky a nejistotu, jak dlouho to bude trvat.

U některých bankovních titulů je podle mě reakce přehnaná – právě třeba u Erste Bank. Ta představila skvělé výsledky za čtvrtý kvartál i celý 2021, navrhla očekávanou dividendu, přímou expozici na Rusko by mít neměla. Přesto letí dolů jako šutr. Investoři se jí zbavují jako expozice na východní Evropu, tj. na region sousedící s válečnou zónou, kde bude narušen obchod, výroba a tím pádem zisk nebude vypadat tak, jak si všichni modelovali. Přesto podle mého názoru současné cenové úrovně okolo 700 Kč stojí za úvahu.

Naopak vidíme v regionu profitovat ze současné situace zbrojařskou firmu. Česká zbrojovka proráží hranici 600 Kč za akcii, investoři kupují akcie, když věří vyšším vládním výdajům na zbrojení a očekávají zakázky pro většinu zbrojních výrobců. Nad úrovní 600 Kč částečně pozici snižujeme.

Když jsme doma, pojďme k ČEZu. Vysoké ceny elektřiny drží cenu ČEZu nad 800 Kč, dnes jsme byli svědky letošní rekordní ceny 883 Kč za akcii, pak dorazil prodejce, který za velkých objemů stlačil cenu pod 850 korun. Prodejní ordery vidíme v celém regionu, na měnách, logicky i na akciích, nelze se tomu divit a nemusí být všem dnům konec. ČEZ již brzy představí své výsledky za rok 2021, zajímat nás budou především predikce předprodejů na období 2022 a 2023, a to nám narýsuje budoucnost akcie, resp. ziskovost společnosti. Akcie je i pod drobnohledem domácích finančních žraloků, uvidíme, co při číslech vše ČEZ zveřejní za zprávy. Tlak na prodej od zahraničních investorů přesto přijít může. Na fundament se nehledí, když se redukuje pozice, lítají třísky, zvlášť když se ne tak daleko reálně bojuje. ČEZ držíme, zvažoval jsem dnes nad 870 Kč redukci pozice, prodejce mě předběhl.

Evropské akcie jako nejbližší a byznysově velmi propojený region s Ruskem a Ukrajinou trpí a budou trpět nejvíce. Pokud se boje nezastaví, nebude mír, bude to pro evropské akcie špatné, čím delší agónie, tím hůře. Ekonomické sankce proti Rusku bolí i druhou stranu, ale tak to prostě je, a tím pádem není moc důvodů, proč s nákupy v Evropě spěchat. Až na výjimky u firem, kde se mi zdá, že dopad je malý nebo propadly již poměrně dost. Zajímavý je vývoj na Bayeru, který je letos jako pokropen živou vodou, čísla předvedl výborná, teď ještě dotáhnout ty soudní spory v Americe a jedeme fest nahoru.

Britských akcií by se na první pohled zdálo, že by se to nemuselo dotýkat, index FTSE klesá méně, ale také jsme viděli u BP, že když máte podíl v Rosněftu, ani ropa nad 100 dolarů vás od poklesu akcií neuchrání. Vše, kde je jen trochu Ruska, je kvůli situaci trhem ztrestáno – logicky kvůli nejistotě, co bude.

Americké akcie ustály první dny konfliktu neuvěřitelně dobře. Po otevření v minusu dokázaly následující dva dnů růst a zavřít v plusu. Zřejmě i úprk investorů z Evropy a překlopení do bezpečnějšího, od konfliktu vzdálenějšího regionu hraje roli. K tomu se můžeme vsadit – o cokoliv – já třeba o kachnu s některými lidmi na Twitteru – že americká centrální banka zvolní naznačované tempo růstu sazeb. V březnu „hajkne“ o +0,25 % a pak ještě letos třikrát. Nebude pospíchat, aby nepodkopala americkou ekonomiku. Na inflaci bude shovívavější pohled než před válkou – a třeba pomůže i silnější dolar nebo levnější ropa, pokud přijde. Otevírají se dveře Íránu pokusit se s USA dohodnout, nedráždit kobru bosou nohou a nalít do íránské ekonomiky potřebné petrodolary. Prezident Biden zase potřebuje za každou cenu nějaký úspěch – když podle mě zatím ničeho nedosáhl – a taková levnější ropa, i když je z Íránu, by se mu doma hodila. Nechme se překvapit.

Pokud to tak nebude, a konflikt na území Ukrajiny bude pokračovat, brzy uvidíme na čerpacích stanicích cenovku 50 Kč a více.

Máme tu inflaci, a jen tak se jí asi nezbavíme. Přesto centrální banky budou se zvedáním sazeb opatrnější, než by člověk řekl před týdnem. ECB již uložila slovo „hike“ k ledu a paradoxně si aspoň z tohoto pohledu oddychla. ČNB taky, doufám, dostane rozum a nebude hrotit sazby výše. K vlivu na českou korunu může použít intervenci, když oslabování koruny si již vyzkoušela, pojďme to nyní zkusit druhým směrem.

Takže kam na nákupy

Americké akcie, komoditní sektor (ne tedy ten ruský), možný návrat Číny na výsluní, když nižší cenové úrovně po loňském oslabení mohou lákat a zároveň je region dostatečně samostatný a v uvozovkách ne tak vázaný sankcemi proti Rusku na rozdíl třeba od Evropy. Sami jsme otevřeli pozici v tomto regionu, a to přes fond BNP China Equity, neboť si myslím, že lokální portfolio manažeři to dokážou sestavit vhodněji než já od metra Invalidovna v pražském Karlíně. BNP China Equity mě dokázalo přesvědčit dlouhodobým překonáváním výkonnosti fondu oproti benchmarku, k tomu můžeme protistranu považovat za renomovanou a místních poměrů znalou.

Na co na amerických trzích sázíme my? Naše základní pozice soustředíme v těchto akciích: Facebook, IBM, Intel, Airbnb, Merck, Intel, Teva. Komoditní sektor je aktuálně zastoupen těmito akciemi s vyšším podílem v portfoliu: Cameco a Vale, doplněno o Shell, BP a etfko na uran SRUUF. V Evropě sázíme na Volkswagen (IPO Porsche ve čtvrtém kvartálu 2022), Telefóniku, EDF či RMG.

A co na domácím trhu? ČEZ je jasná jednička a zatím jí zůstává. Budujeme pozici na Erste, jsme připraveni při dalším poklesu i na KB. Českou zbrojovku jsme nad 600 Kč částečně redukovali.

A co dále s akciemi?

Vše záleží na vývoji válečného konfliktu. Ukrajinci hrdinně brání svoji zemi a zkomplikovali tak Rusku vymyšlenou strategii, když doufali v úprk prezidenta Ukrajiny ze země a převzetí moci. To se přepočítali. O to více budou na pilu tlačit vojensky, aby dohodli pro sebe co nejlepší podmínky pří mírových rozhovorech a mohli si diktovat podmínky. Nakonec k tomu dojde, predikovat však jak, po tom, co jsem selhal při odhadu invaze, si úplně netroufám.

Jak říkám, čekám vojenský tlak na Kyjev a tím pádem vynucené podmínky příměří a tlak proti některé výzbroji ukrajinské armády – i zde bude hrát roli, jak se postaví za Ukrajinu Západ a USA. Agresorovi se nemá ustupovat. Rusko si (pokud nezmění prezidenta v blízké době a sami Rusové si nezvolí nového vládce) invazí zavřelo vrátka téměř všude na velmi dlouhou dobu – nikdo se s nimi nebude chtít bavit. Takže to není opravdu jednoduché, přál bych si mír zvláště kvůli lidem, co na Ukrajině trpí, a agresor by měl být potrestán – bez diskuze, i když to teď vypadá jen na zbožné přání.

Čím dříve se konflikt zastaví a nezamrzne, ale nastane opět opravdový mír (bože, to zní děsně), tak mají akcie šance na rychlejší návrat nahoru. Pokračování a zamrznutí konfliktu na delší dobu bude pro evropské akcie destruující a zájem investorů se přelije do jiných regionů, především opět Ameriky, možná i jižní, díky bohatství na komodity, a pofrčí opět i Čína. Držme pěsti Ukrajině, solidarita se v Česku ukázala z mého pohledu jako velká, spousta lidí pomáhá a přispívá na spravedlivý boj Ukrajiny proti šílenci, co rozhodl, že bude v roce 2022 válčit proti národu, který se ničím neprovinil. To je na tom to nejstrašnější!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.