ČR - ČNB opatrně zahájila cyklus snižování úrokových sazeb

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 6,75 % (2T repo). Hlasování bylo jednohlasné (7:0). Ze strany ČNB jde o první snížení sazeb od roku května 2020. Dosud ČNB držela sazby rok a půl beze změny na úrovni 7,00 %. ČNB tak oficiálně zahájila cyklus snižování úrokových sazeb, ale následné prohlášení i tisková konference guvernéra ČNB Aleše Michla naznačila, že snižování úrokových sazeb v příštím roce bude spíše pozvolné.


Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 6,75 % (2T repo). Hlasování bylo jednohlasné (7:0). Ze strany ČNB jde o první snížení sazeb od roku května 2020. Dosud ČNB držela sazby rok a půl beze změny na úrovni 7,00 %. ČNB tak oficiálně zahájila cyklus snižování úrokových sazeb, ale následné prohlášení i tisková konference guvernéra ČNB Aleše Michla naznačila, že snižování úrokových sazeb v příštím roce bude spíše pozvolné.

 

Hlavně opatrně a nic neuspěchat

Inflační tlaky v ekonomice odeznívají, míra inflace směřuje na nízké hodnoty a naplňuje se tak prognóza centrální banky. Současně některá pro-inflační rizika, jako je třeba růst mezd, se nenaplnily. Centrální bankéři jsou si tak jisti, že inflace směřuje na nízké úrovně a můžou začít snižovat úrokové sazeb. I přes toto, zůstává vedení ČNB opatrné a pro příští rok se obává, že zpomalení inflace na 2 procenta nemusí být snadné a hladké. Bankovní rada za pro-inflačních rizik spatřuje (ne)ukotvenost inflačních očekávání a dopady nepřímých daní do konečných cen (hlavně energie). Za jediné proti-inflační riziko vidí faktor mimo českou ekonomiku a to horší ekonomický vývoj v zahraničí, hlavně v Německu.

 

Sazby pomalu dolů

Guvernér Michl na tiskové konferenci naznačil, že ČNB bude snižovat sazby spíše v pozvolných krocích, tj. pravděpodobně o 25 bazických bodů a vývoj sazeb bude vyšší, než co naznačuje současná prognóza ČNB. Guvernér opakovaně zdůraznil, že bankovní rada chce zůstat jestřábí, aby zabránila návratu vysoké inflace. Guvernér Michl dokonce upozornil, že proces snižování sazeb se může přechodně i úplně zastavit, pokud by zpomalování inflace nebylo dostatečné. Důležitým ukazatelem bude jádrová inflace, kterou ČNB čeká na konci příštího roku kolem 3 %. Pokud by se jádrová inflace začala rychleji a trvaleji blížit k úrovní 2 %, tak podle guvernéra Michla pokles sazeb může zrychlit.

 

Výhled na sazby

Nadále za hlavní scénář považujeme, že ČNB sazby bude snižovat pozvolna, tj. o 25 bazických bodů. Na dalším zasedání v únoru (8. 2.) by sazby měly klesnout na 6,50 % (2T repo). Inflační data ze začátku roku 2024 bude mít bankovní rada k dispozici až na březnovém zasedání (20.3.). Na konci roku 2024 očekáváme sazby ČNB kolem 4,75 %. Peněžní trh zaceňuje prudké snižování úrokových sazeb ČNB kumulativně o více jak 350 bodů a 2T repo sazby by měla klesnout k úrovní 3,25 % do konce příštího roku.

 

 

Koruna k euru v reakci na rozhodnutí oslabila asi o 10 haléřů na 24,6 CZK/EUR. Na peněžním trhu sazba 2letého úrokového swapu poklesla o 10 bodů na 4,45 %, což je nejnižší úroveň od února 2022.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.