J&T podpořila fintechový start-up Quarter

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



J&T podpořila fintechový start-up Quarter

Nákup nebo prodej nemovitosti je jednou z nejvíce stresujících situací, které může člověk zažít. A není to jen tím, že jde o hodně peněz a o rozhodnutí s dalekosáhlými důsledky. Vybrat si domov je zkrátka zavazující.


V posledních letech se však k tomu přidaly i další stresující faktory – poptávka byla natolik silná, že se na trhu většina nemovitostí neohřála ani den a okamžitě se objevily desítky zájemců. Koupit dům či byt tak bylo skoro nemožné. Když jste našli nemovitost, která se vám líbila a byla ve vašich finančních možnostech, byla již pravděpodobně prodaná.

„Právě osobní zkušenost s nákupem nemovitosti v těchto extrémních podmínkách nás přivedla k myšlence na platformu, která by podobné stresy z celého procesu vymazala,“ popisuje zakladatel fintechové platformy Quarter Jaromír Šimek. Druhým důvodem pro spuštění nové služby pak byl čas.

„Všichni máme málo času a obchod s nemovitostí umí být velmi časově náročný. A to nejen ve fázi hledání a domlouvání, ale také v samotné realizaci, na které se kolikrát zbytečně podílí příliš lidí. Přitom když to přeženu, tuzemské právo dovoluje uzavřít kupní smlouvu velice jednoduchou, dokonce se povedlo zapsat nemovitost na základě obrázkové smlouvy. Právě jednoduché a standardizované řešení chceme nabízet klientům, kteří nebudou muset sestavovat zbytečně složité, až nesrozumitelné smlouvy. Problém totiž je, že mezi kupujícím a prodávajícím panuje a priori nedůvěra, což chceme změnit. Jedním ze způsobů je garance renomované právní kanceláře, která zajistí, že smlouva je oboustranně výhodná a férová,“ dodává.

Služba Quarter, která odstartuje v listopadu, tak má ambice maximálně transparentní formou nabízet online prodej nemovitostí, včetně všech služeb od výběru nemovitosti přes právní servis až po úschovu peněz. „Spojili jsme síly s top institucemi v zemi. Za právní stránku zodpovídá advokátní kancelář KroupaHelán, bezpečnou úschovu peněz můžeme nabídnout díky spojení s J&T Bankou. Kvůli standardizovaným procesům pak dokážeme celý proces výrazně zlevnit proti běžným realitním kancelářím,“ uvádí Šimek.



Maximálně jednoduše a otevřeně

Jednání o nákupu nemovitosti prostřednictvím Quarteru na rozdíl od jiných realitních serverů probíhá striktně formou aukce. Jako na jiných serverech si i tady zákazník pomocí různých parametrů vybere vhodnou nemovitost. Najde o ní celou řadu informací včetně 3D prohlídky, může si okamžitě sjednat i tradiční prohlídku. A ve chvíli, kdy je rozhodnut, že právě o tuto nemovitost má zájem, může začít přihazovat.

„Registrace je jednoduchý proces známý z jiných aukčních portálů. Osekali jsme to na absolutní legální minimum, takže stačí jedna stránka dokladu totožnosti. Vlastní příhoz pak potvrzujeme telefonem, aby si byl klient vědom, že to je závazný krok. Příhozy jsou vždy v hodnotě deseti tisíc korun. Pokud se bude aukce blížit konci, po posledním příhozu se lhůta protáhne o dalších 24 hodin. To aby se klienti nedostávali do časového presu a mohli si případný příhoz pořádně promyslet,“ vysvětluje proces aukce spoluautor aplikace Jan Zelený.

Desetitisícová jistina je navíc výrazně nižší než u jiných aukcí nemovitostí, obvyklé jsou částky ve statisících. „Díky tomu se přes Quarter do aukce může zapojit daleko více lidí. A i kdyby si to nakonec rozmysleli, přijdou jen o deset tisíc korun,“ vysvětluje Šimek. Další výhodou podle něj je, že jsou všichni potenciální kupci na začátku na stejné startovací čáře. A je to jen samotná aukce, kdo rozhodne o finálním kupci. „Je důležité si uvědomit, že my nedražíme samotnou nemovitost, ale právo uzavřít kupní smlouvu,“ připomíná Šimek.

Podpora velkých investorů

Quarter chce být platformou otevřenou všem. Na straně prodejců tedy nejen jednotlivcům, ale také třeba menším realitním kancelářím. Těm chce tým nabídnout jednak nový obchodní kanál, jednak možnost spolupráce s významnými firmami fungujícími na realitním trhu.

Investičně se do rozvoje Quateru zapojila skupina J&T, v níž spoluzakladatelé pracují.

„Mně se ten nápad okamžitě líbil, proto jsem pánům chtěl pomoct. Nějakou dobu trval vývoj, ale už během něj bylo vidět ohromné nasazení, které se zúročilo. Pro skupinu J&T, ať už pro banku nebo Real Estate, pak vidím celou řadu možností synergií a provázaností. Rozhodně to není tak, že bychom chtěli, aby Quarter rychle napumpovali a pak jej prodali dál,“ prozrazuje Dušan Palcr, který je členem představenstva J&T Real Estate a současně dozorčí rady J&T Banky.

A jaké má Quarter cíle? Do konce příštího roku je podle Jaromíra Šimka realistický odhad prodej vyšších desítek nemovitostí. A ačkoli aplikace při spuštění bude nabízet jen nemovitosti k prodeji, již v průběhu pár měsíců by se měla její funkce značně rozšířit.

„V nadcházejících měsících bude stále větší poptávka po nájemním bydlení. To bude první výraznější upgrade naší platformy, k němuž by mělo dojít vlastně docela krátce po spuštění služby. A stejně jako chceme inovovat prodeje, chystáme se také přijít s trochu jiným modelem nájemního bydlení. A na ten musíme i celý trh postupně připravit. Proto to nespustíme hned v listopadu,“ uzavírá zakladatel nové prodejní platformy.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.