Pravidelný týdenní komentář k trhu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

Uplynulý týden byl hlavně o středečním zasedání FOMC a o výsledcích Micronu, který je důležitý z pohledu aktuálního trendu AI (umělá inteligence). Fed ve středu podle očekávání ponechal úrokové sazby opět beze změny (5,25-5,50 %). Ovšem Fed zopakoval svůj předchozí plán, že by letos mohl až třikrát úrokové sazby snížit. Poslední silnější výsledky inflace byly zdrojem spekulací, zda Fed bude letos sazby vůbec snižovat. Fed bude dál snižovat svoji bilanci tempem 95 mld. USD měsíčně, ale podle Powella se v dohledné době toto tempo bude měnit. Celkově zasedání potvrdilo, že Fed stále vyhlíží obrat v měnové politice, ale současně nechce tento obrat uspěchat. Výsledky společnosti Micron, která se mimo jiné zabývá výrobou čipů pro AI byly lepší než očekávání, a to včetně výhledu. Potvrzení aktuálně silného trendu pomohlo v tomto týdnu celému odvětví, resp. celému trhu. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden výše o 2,3 % t/t a pokořily nová historická maxima. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 1,0 % t/t. Domácí index PX následoval Evropu a přidal 0,7 % r/r na 1490,7 bodu.

 

Společnosti na BCPP

Ve čtvrtek zveřejnil výsledky ČEZ. Provozní zisk EBITDA na úrovni 124,8 mld. Kč (-5 % r/r) překonal jak výhled managementu (115-120 mld.), tak konsensus trhu (120,2 mld.). Očištěný čistý zisk na úrovni 34,8 mld. Kč (-56 %) pak byl poblíž poloviny rozpětí výhledu společnosti (33-37 mld.). Do čistého zisku se výrazně promítla daň z mimořádných zisků, když efektivní zdanění v samotném 4Q bylo více jak 100 % a za celý rok 2023 byla efektivní daň přibližně 63 %. Mírným zklamáním pak byl výhled na letošní čistý zisk, který by měl být v rozmezí 25 – 30 mld. Kč. Společnost zároveň oznámila akvizici 55% podílu v provozovateli distribuční plynové sítě GasNet za 846 mil. EUR.  Podle našeho názoru byly zveřejněné informace neutrální, nicméně akcie reagovaly ve čtvrtek poklesem o 6 % a z pohledu celého týdne titul odepsal 4,1 % t/t.

 

Výrobce obuvi Prabos zveřejnil výroční zprávu za rok 2023. Z ní mimo jiné vyplývá, že firma dosáhla tržeb 357,7 mil. Kč (+6,0 % r/r), což bylo pod plánem společnosti (390 mil. Kč). V rámci tržeb se dařilo vývozu (+48,7 % r/r), který byl tlumen poklesem prodejů na domácím trhu (-11,7 % r/r). Provozní zisk dosáhl 48 mil. Kč (+60,8 % r/r), což zase bylo výrazně nad dřívějším výhledem 28 mil. Kč. Důvodem budou pravděpodobně meziroční úspory na energiích (položka spotřeba materiálu a energií). Následně pak čistý zisk dosáhl 33,7 mil. Kč (+54 % r/r) a výrazně tak překonal původní plán společnosti 19,7 mil. Kč. Titul zakončil týden na 230 Kč (-1,7 % t/t).

 

Společnost CPI Property Group podle agentury Bloomberg jedná s americkým investorem Apollo Funds o jeho možném kapitálovém vstupu do dceřiné společnosti GSG. Ta vlastní berlínské kancelářské portfolio CPI PG. Apollo by podle zprávy mohlo upsat akcie v GSG až za 450 mil. EUR. Jednání chápeme jako další krok CPI PG ke snížení zadlužení, neboť by prodejem podílu získala další významné prostředky na redukci dluhu. Konečným cílem je podle nás udržení současného investičního ratingu, a zprávu o jednání proto hodnotíme mírně pozitivně.

 

Ve středu Česká národní banka (ČNB) podle očekávání snížila úrokové sazby o 50 b.b. na 5,75 % (2T repo). Hlasování bylo 5:2, když v radě byly 2 hlasy pro snížení sazeb o 75 b.b. Celkové vyznění zasedání bylo relativně opatrné. Inflace se letos vrátila k úrovni 2 procent, ale bankovní rada citlivě sleduje proinflační rizika, jako je slabší kurz koruny a výrazně nadprůměrný růst cen služeb. V květnu ČNB představí svoji analýzu neutrální úrokové sazby, tj. úrovně, kde ČNB plánuje držet sazby dlouhodobě. Podle guvernéra Michla je tato úroveň výš, než se v minulostí předpokládalo.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo CTP (414 Kč, +5,6 % t/t). Akcie se obešla bez kurzotvorné informace. Všeobecně realitní společnosti těží z poklesu úrokových sazeb vzhledem k nutnosti významného financování realitních projektů, proto i snížení sazeb ČNB mohlo být bráno pozitivně. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo Primoco (-5,0 % t/t na 950 Kč). Společnost se obešla bez kurzotvorných zpráv, a tak pohyb přisuzujeme technickému vývoji.

 

Výhled na příští týden

Příští týden bude ovlivněn pro přinejmenším většinu evropských trhů a zámoří pátečními Velikonocemi, a tedy zkráceným obchodním týdnem. Vzhledem k absenci významnějších událostí i důležitějších makroekonomických dat se trh upne spíše k technice či dolaďování portfolií na konci kvartálu. Celkově očekáváme spíše neutrální obchodování bez jasného trendu.

 

Na domácím trhu bude pokračovat výsledková sezóna s úterním Colt CZ a středečním Philip Morris ČR. Očekáváme, že Colt CZ vykáže za rok 2023 upravený provozní zisk EBITDA ve výši 3037 mil. Kč (-9,7 % r/r). Důvodem meziročního poklesu je především pokračující kontrakce zámořského trhu. Očekáváme stejnou hrubou dividendu jako vloni, tedy 30 Kč/akcie (4,8% hrubý div. výnos). Celkově se domníváme, že management představí výhled na organický i akviziční růst společnosti, což může vyvážit slabé výsledky za r. 2023 na spodní hranici výhledu.

 

Philip Morris ČR zveřejní čísla za rok 2023 ve středu. Očekáváme, že na provozní úrovni budou pokračovat stávající trendy, tedy větší vliv bezdýmových produktů a nižší domácí prodeje běžných cigaret, což negativně dopadá do marží. Nejsledovanější bude jako vždy návrh na hrubou dividendu, kde očekáváme 1201 Kč/akci (-8,3 % r/r), tedy 7,8% hrubý div. výnos. Neočekáváme, že by výsledky měly přinést výraznější tržní impulz.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za únor (oček. +1,1 po -6,2 % m/m), čtvrteční třetí revizi HDP za 4Q23, která by se měla obejít bez překvapení +3,2 % q/q a spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za březen (oček. beze změny 76,5 bodu m/m). V Německu budeme sledovat čtvrteční maloobchodní tržby za únor (oček. +0,4 po -0,4 % m/m).

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.