Nadcházející týden přinese zasedání ECB

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Investoři budou zřejmě ovlivněni ještě pátečním vystoupením prezidenta Trumpa, které může zjitřit či naopak uklidnit situaci mezi USA a Čínou. Vedle toho se bude sledovat čtvrteční zasedání ECB a další pandemický vývoj. ECB zřejmě ponechá svou velmi uvolněnou rétoriku. Nelze vyloučit, že dojde k oznámení dalšího navýšení některých programů, které se rychle čerpají. Pandemický vývoj na pozadí rozvolňování preventivních opatření bude nadále jedním z hlavních sledovaných témat.


Nová makrodata budou o to důležitější, že již začnou poukazovat na vývoj za květen, což by mělo přinést první známky oživování v některých ekonomikách.  Celkově jsme neutrální vzhledem k tomu, že vystoupení Trumpa v pátek zřejmě v podvečer může přinést výraznější volatilitu.

Z domácích zpráv se zaměříme na technický faktor středečního oznámení převážení indexů FTSE, kde by mělo dojít k zařazení Avastu do FTSE 100. Přeřazení do prestižního indexu by mělo přinést dodatečný zájem většího okruhu investorů. 

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní ISM průmyslu za květen (oček. 43,5 po 41,5 bodu m/m), středeční podnikové objednávky za duben (oček. -15,0 po -10,3 % m/m), ISM služeb za květen (oček. 44 po 41,8 bodu m/m) a páteční měsíční data z trhu zaměstnanosti za květen (oček. -8,0 po -20,5 mil. nezaměstnaných). V Německu se zaměříme na páteční podnikové objednávky za duben (oček. -19,9 po -15,6 % m/m). V Číně se zaměříme na ještě víkendové oficiální PMI průmyslu za květen (oček. 51,1 po 50,8 bodech m/m) a pondělní Caixin PMI průmyslu rovněž za květen (oček. 49,6 po 49,4 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.