Zhoršující se indexy ISM mohou naznačit zhoršení ekonomického vývoje v USA

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Na přelomu listopadu a prosince budou investoři sledovat hlavně makroekonomická data vzhledem k absenci výraznějších impulzů, jako jsou zasedání centrálních bank. V rámci makroekonomických ukazatelů budou upínat pozornost k ISM v průmyslu v USA, kde by se mohl sentiment propadnout dle očekávání pod hranici růstu (50 bodů).


„Pokud se by se očekávání potvrdilo, či by se skutečnost ještě více propadla pod 50bodovou hranici, byl by to další dílek do skládačky očekávání zhoršení ekonomického vývoje v USA. Horšící se makroekonomická prognóza by paradoxně mohla pomoci rizikovým aktivům vzhledem k možným spekulacím trhu na další kroky měnové politiky, resp. na spekulace o zmírnění aktuální dynamiky měnové restrikce. Celkově jsme na příští týden neutrální vzhledem k absenci výraznějších impulzů a možným spekulacím na zhoršující se indexy ISM v USA,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. 

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční ISM průmyslu za listopad (oček. 49,8 po 50,2 bodu m/m) a páteční data z trhu zaměstnanosti za listopad (oček. 200 po 261 nových pracovních místech m/m). V Německu se soustředí na úterní předběžná data za listopadovou inflaci CPI (oček. beze změny 10,4 % r/r). V Číně se zaměří na středeční oficiální PMI průmyslu za listopad (oček. beze změny 49,2 bodu m/m) a oficiální PMI služeb za listopad (oček. 48,0 po 48,7 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.