Inflační data mohou vyvolávat na trhu volatilitu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu již bude zahájena výsledková sezóna za třetí kvartál v USA. První se představí Pepsi, v pátek pak velké investiční banky. „Od výsledkové sezóny se celkově očekává spíše opatrnost především kvůli výhledům, které budou pravděpodobně odpovídat očekávání postupného slábnutí ekonomické aktivity,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Vedle výsledkové sezóny budou nadále sledována makroekonomická data, především spotřebitelská inflace CPI v USA. Ta pak budou dotvářet očekávání na další kroky centrálních bank, v tomto případě amerického Fedu. „Celkově jsme pro příští týden nadále opatrní k rizikovým aktivům vzhledem k tomu, že očekáváme neutrální vyznění výsledkové sezóny a inflační data mohou vyvolávat volatilitu s ohledem na očekávání kroků centrálních bank,“ konstatuje Milan Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, kde by měl být potvrzen jestřábí tón, čtvrteční spotřebitelskou důvěru CPI za září (oček. 8,1 po 8,3 % m/m), páteční maloobchodní tržby za září (oček. 0,2 po 0,3 % m/m) a spotřebitelský sentiment univerzity Michigan na říjen (oček. 58,8 po 58,6 bodu m/m).

V Německu se soustředí na čtvrteční spotřebitelský sentiment CPI za září (oček. beze změny 10,0 % m/m). V Číně budou v pátek zveřejněna data z obchodní bilance, kde se čeká zpomalení dynamiky exportů a lehké zvýšení dynamiky importů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.