Makro: Spotřebitelská poptávka zvolnila růst

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Rozjezd další vlny nákazy Covid-19 a také zrychlující se inflace lehce přibrzdily vývoj spotřebitelské poptávky. Maloobchodní tržby v listopadu klesly o 1,0 % m/m po předchozím výrazném růstu (+1,7 % m/m v říjnu). Meziroční srovnání ovlivňuje snížená základna loňského roku kvůli lockdownu. Následně maloobchodní tržby byly meziročně vyšší o 13,2 % r/r (6,0 % r/r v říjnu) kvůli vysokému meziročnímu nárůstu u nepotravinářského zboží (23,0 % r/r). Naopak prodeje potravin byly meziročně stejné. Z hlediska dynamiky pokračuje jistá korekce u e-commerce, protože prodeje přes internet (+0,6 % r/r) meziročně stagnovaly a poslední 2 měsíce poprvé po 13 letech rostly pomaleji než celkový maloobchod. Za celý rok 2021 maloobchodní tržby pravděpodobně vzrostly o 4,5 % (-0,7 % v roce 2020). Pro letošní rok očekáváme růst přes 5 procent.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.