Týdenní komentář

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Dění na světovém trhu

Poslední listopadový týden byl z pohledu akciových indexů relativně poklidný, bez výraznějších pohybů. Ve čtvrtek ke konci měsíce proběhlo pravidelné převážení indexů MSCI, které s sebou přineslo zvýšené zobchodované objemy a vyšší volatilitu u některých titulů, nicméně z pohledu celého trhu byl dopad omezený. Z prohlášení některých členů Fedu zaznívají hlasy, že inflace se již dostává pod kontrolu a nebude tak třeba dalšího zpřísňování měnové politiky. Naopak někteří jestřábi si nejsou poklesem inflace zcela jistí a ponechávají možnému dalšímu zvýšení sazeb pootevřené dveře. Nicméně dluhopisový trh dává najevo, že vrchol sazeb je s největší pravděpodobností za námi, když výnosy na desetiletých amerických dluhopisech jsou nejníže za poslední více než 2 měsíce (4,3 %).

 

Index S&P 500 zakončil týden téměř beze změny, za celý listopad si pak připsal 9 %, což je nejlepší výsledek od července 2022. Technologický Nasdaq sice v uplynulém týdnu přibližně 0,5 % t/t ztratil, nicméně za listopad vzrostl o více jak 10 %. Evropské akcie si prostřednictvím indexu Stoxx Europe 600 připsaly za uplynulý týden více jak 1 %, respektive 7 % m/m za listopad. Pražská burza mírně zaostávala a index PX si připsal „jen“ 0,2 % na 1 390 bodů.

 

Společnosti na BCPP

Na pražské burze končila výsledková sezóna. Ve čtvrtek zveřejnila provozní data za prvních 9 měsíců roku pojišťovna VIG. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 11,4 % na 10,6 mld. EUR. Za růstem je pozitivní vývoj ve všech segmentech i regionech. Management zároveň upřesnil, že očekává celoroční zisk před zdaněním na horním okraji výhledu (700-750 mil. EUR). V separátním oznámení pak společnost upravila dividendovou politiku, když stanovila, že dividenda bude vždy minimálně na úrovni předchozího roku. Akcie VIG za celý týden mírně ztrácely (-0,6 % t/t na 636 Kč).

 

Představenstvo americké společnosti Vista Outdoor odmítlo návrh Colt CZ Group na spojení obou firem s tím, že návrh podhodnocuje společnost, není dostatečně konkrétní v podmínkách spojení a také podceňuje potenciál rozdělení firmy na segmenty Sporting Products a Outdoor Products, s nímž počítá dohoda s českým zbrojařem CSG. Podporou pro akcie pak byla zpráva, že majoritní akcionář Colt CZ Group René Holeček koupil na pražské burze 89 tis. akcií společnosti v celkovém objemu 48 mil. Kč. Akcie společnosti přešly tyto zprávy bez výraznější reakce (-0,2 % t/t na 529 Kč).

 

Nejlepší výkonnost v rámci pražské burzy měly akcie Erste Group (+2,4 % t/t na 898 Kč), které reagovaly na pozitivní sentiment v sektoru v Evropě a připsaly si již třetí mezitýdenní růst v řadě. Nedařilo se naopak akciím Photon Energy (-4,6 % t/t na 48 Kč), a to navzdory oznámenému novému kontraktu na provozování a údržbu fotovoltaických elektráren v Polsku. Na akcie stále doléhají špatné výsledky hospodaření za 3Q a snížení celoročního výhledu z poloviny listopadu. 

 

Výhled

V příštím týdnu se nekonají zasedání centrálních bank a i výsledková sezóna na obou stranách Atlantiku již skončila, a tak se zraky investorů budou upírat zejména na měsíční změnu zaměstnanosti v USA za listopad, která bude zveřejněna v pátek. Trh očekává přírůstek 200 tis. pracovních míst, přičemž říjnový výsledek 150 tis. byl pod odhadem trhu a naznačoval možné zpomalování americké ekonomiky. Zejména riziková aktiva (akcie) mohou na výsledek reagovat citlivě, neboť jejich dobrá výkonnost v posledních týdnech byla zčásti založena na očekávání poklesu úrokových sazeb v příštím roce. Silný výsledek zaměstnanosti a zároveň rychlý růst mezd by mohly vyvolat jestřábí reakci Fedu a znamenat možné narušení tohoto scénáře, s negativním dopadem na ceny akcií. Naopak mírně slabší číslo by podpořilo scénář snižování sazeb a mohlo prodloužit růstovou sérii. Celkově máme na příští týden neutrální výhled. Na domácím trhu neočekáváme žádné významné korporátní události.

 

Z makroekonomických dat budeme sledovat v pondělí průmyslové zakázky v USA za říjen (oček. -2,6 % m/m po +2,8 %), v úterý index nákupních manažerů ISM ve službách v USA za listopad (oček. 52,5 b. po 51,8 b.) a čínský index nák. manažerů Caixin ve službách (oček. 50,7 po 50,4 b.), ve středu průmyslové zakázky v Německu za říjen (+0,1 % m/m po 0,2 %) a o den později tamtéž průmyslovou výrobu za říjen (oček. +0,0 % po -1,4 %), a ve čtvrtek také čínskou obchodní bilanci za listopad. Číslem týdne bude zmíněný měsíční přírůstek zaměstnanosti v USA v pátek, kde se čeká výsledek +200 tis. pracovních míst za listopad. Jako poslední číslo budeme sledovat předběžnou spotřebitelskou důvěru dle Univ. v Michiganu za prosinec (oček. 61,9 po 61,3 b.)


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.