Napětí ezi USA a Čínou pokračuje

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Poslední květnový týden se investoři věnovali dalšímu vývoji dění v Hongkongu s čímž souviselo i pokračující znatelné napětí mezi USA a Čínou a samozřejmě pokračující vývoj pandemie Covid-19. V Hongkongu se opětovně objevil nesouhlas s novým čínským zákonem o národní bezpečnosti, který by dále ohraničoval dřívější samostatnost regionu.


Začátek týdne byl pro hongkongské akcie podpořen tweety Trumpa, ale schválení zmíněného zákona v Číně nakonec přineslo vybrání všech pondělních zisků. Prezident USA mimo jiné uvedl, že v pátek učiní vystoupení na téma americko-čínských vztahů. Trh spekuloval od druhé poloviny týdne, co může být předmětem tohoto vystoupení. Tato nejistota přinesla na trhy mírné ochlazení, ale nedokázala zvrátit celkově pozitivní vyznění. V době psaní tohoto komentáře k plánovanému vystoupení ještě nedošlo. Pandemické křivky se i v posledním týdnu vyvíjely příznivě pro Evropu a USA. Naopak například Indie a země Jižní Ameriky nadále hledají bod zvratu. Právě pokračující uvolnění ekonomik a stabilizace pandemie ve vybraných zemích přispěla k dalšímu pozitivnímu týdnu. Konkrétně pak akciové indexy vykázaly růst o 2,0 % t/t v případě amerického indexu S&P 500. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla dokonce o 3,3 % t/t. Domácí index PX pak přidal 2,1 % t/t na 896 bodů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.