Nervozita investorů narůstá

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Tereza Jalůvková



Nervozita investorů narůstá

Index S&P uzavřel v pátek na nejnižších úrovních za rok 2022 a září se stalo pro tento široký index nejslabším měsícem od března 2020. Podobný vývoj ukazují souhrnné indexy globálně. Inflace, růst úrokových sazeb, geopolitická napětí a uzavření čínské ekonomiky kvůli zero covid-19 politice má za následek, že podniky, ale i jednotliví spotřebitelé kontrolují své náklady. I když poslední data ukazují, že osobní spotřeba v čase dál roste, její struktura se mění a zbytné výdaje se z rozpočtů vyškrtávají.


Není tak divu, že i zvučná jména jako Nike, Micron a Apple zhoršují své výhledy a omezují výrobu, čehož jsme byli svědky v posledním zářijovém týdnu.

Největší světový výrobce sportovního oblečení Nike v pátek odepsal necelých 13 % a zaznamenal tak největší propad od roku 2001 poté, co společnost očekává výrazný talk na hrubé marže vlivem silného dolaru a narůstajících slev. Zásoby společnosti Nike se totiž zvýšily v průměru o 44 %, a v USA dokonce o 65 %. A tak se výrobce snaží zboží zlevňovat, aby do nového kalendářního roku mohl jít s čistým štítem. Po vyrovnání nabídky s poptávkou ale čeká zlepšení. Zásadní pro Nike bude i vývoj v Číně.

Již s druhým snížením výhledu během půl roku přišel zástupce polovodičů Micron. Micron, který jako první velký výrobce čipů varoval na počátku roku před poklesem poptávky po počítačích  a chytrých telefonech, varoval minulý týden před ještě horšími časy. Investiční náklady tak snižuje o 30 %. Upravený čistý zisk by se v aktuálním čtvrtletí měl propadnout na 4 až 14 centů a tržby klesnout na 4 až 4,5 mld. USD. Trh přitom čekal, že prodeje dosáhnou 6,02 mld. USD. Nicméně i zde CEO očekává, že se karty brzy obrátí. Silný růst tržeb vidí v druhé polovině fiskálního roku 2023, když se domnívá, že poptávka se začne zotavovat počátkem roku 2023. Obecně je omezení produkce a investičních výdajů známkou toho, že výrobci polovodičů jsou blízko svého dna.

Třetí společností, která v minulém týdnu výrazně propadla na základě negativních zpráv, je Apple. Ačkoliv výrobce iPhonu na začátku září uvedl své novinky, minulý týden agentura Bloomberg přišla s informací, že výrobce požádal  některé  své  dodavatele, aby zastavili plány na zvýšení výroby z důvodu slabší než očekávané poptávky po novém iPhonu 14. Bank of America pak poslala akcie Applu ještě níže, když snížila svoji cílovou cenu ze 185 USD na 160 USD a upravila své doporučení z „koupit“ na „neutral“. Někteří analytici ovšem v tomto propadu vidí příležitost k nákupu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.