Makro: Inflace v březnu na dosah 13 %, ale stále ještě pod vrcholem

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Inflace – březen (=) Inflace v březnu podle očekávání dál zrychlila na 12,7 % r/r (11,1 % v únoru; 9,9 % v lednu), což je nejvyšší úroveň od roku 1998. Vůči únoru se spotřebitelské ceny zvýšily v průměru o 1,7 % m/m. Dominantním vlivem bylo masivní zdražení pohonných hmot a další zvýšení cen energií v položce bydlení. Ceny pohonných hmot v březnu skokově vzrostly o 22 % m/m a dostaly se na historicky rekordní úrovně. Meziročně jsou ceny pohonných hmot vyšší o 50 % a k celkové inflaci přispívají 1,6 procentního bodu. Ovšem poslední vývoj naznačuje, že v dubnu by mohlo dojít alespoň k částečné korekci tohoto vlivu. Dále v březnu došlo k dalšímu nárůstu cen energií (plyn, elektřina). V souhrnu dražší energie (bydlení + doprava) tvoří asi polovinu celkové inflace, zbytek inflace je téměř rovnoměrně rozprostřen mezi ostatní položky a odráží zvýšení inflační tlaky. Zřetelnou ukázkou jsou ceny obuvi a oděvů (18 % r/r) a také ceny v restauracích (14 % r/r). Inflace by měla dál zrychlit až k úrovni 14 % (květen/červen). V druhé polovině roku by inflace měla pozvolna zpomalit, ale na konci roku by měla být stále nad 10 %. Celoroční průměrnou inflaci čekáme téměř 12 % (3,8 % v roce 2021) a i v příštím roce by inflace měla být zvýšená (průměr 5 %). Zvýšený inflační výhled by měl ČNB vést na dalších zasedání (květen, červen) k zvyšování sazeb směrem k úrovni 6 procent (nyní 2T repo 5,00 %).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.