Michal Semotan: Bez akcií ČEZ bychom na burze mohli zhasnout

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Bez akcií ČEZ bychom na burze mohli zhasnout
#Akcie#Trendy

Stát prosadil výplatu rekordní dividendy pro akcionáře ČEZ, čímž si sám přijde na více než 50 miliard korun. Rozhodné datum pro výplatu dividendy ve výši 145 korun na akcii bylo 30. června. Poté tradičně dojde k většímu výprodeji, a tedy i mírnému poklesu ceny ČEZ. Kam až cena klesne? Kdy bude mít smysl opět nakupovat? A jak by vypadala pražská burza bez své největší emise? Odpovídá odborník na akciové trhy z J&T Investiční společnosti a zkušený portfolio manažer Michal Semotan.



Jak se bude pravděpodobně vyvíjet cena akcií ČEZ po rozhodném datu pro dividendu?

Očekáváme nadále pohyb okolo úrovně 900 korun, tedy mezi 860 a 940 korunami, pokud nepřijdou nějaké zásadnější kurzotvorné informace. Jako jsou nové zprávy ohledně postupu státu při možném odkupu akcií, což neočekávám, zrušení cenových stropů, které naopak očekávám a přineslo by mírně pozitivní dopad. Případně zprávy, jak to bude v dalších letech s windfall tax, zde ale opět neočekávám, že bude brzy něco zveřejněno. Na současných úrovních, zmíněných výše, držíme naši pozici. Bez absence nových zpráv bychom naši pozici posilovali pod úrovní 850 korun za akcii.


Proč má nyní smysl při poklesu ceny přikupovat ČEZ?

Nadále věřím ve vyšší ceny elektřiny nad 100EUR/MWh, což bude znamenat solidní zisky pro ČEZ proti předchozímu období. Nyní vše „požerou“ cenové stropy a windfall tax, ale to se jednou změní a možná dříve, než čekáme. Jsem tak lehký optimista.


A sdílíte na druhé straně pesimismus Michala Šnobra, že letošní valná hromada ČEZ byla poslední regulérní?

Nemám na to zásadní názor, možná spíš vnitřně se domnívám, že vláda nakonec neučiní žádný další krok v tom, aby ČEZ vykoupila, nebo případně rozdělila. Při jejich práci se státním rozpočtem mi taková transakce přijde „nad jejich síly“. Když třeba vidím, jak ministerstvo financí pracovalo s návrhem dividendy a během 14 dní otočilo názor, to mi velkou důvěru v to, že vědí, co dělají, nedává.

 

Dojde-li hypoteticky k přijetí nových pravidel squeez-outu, tedy vytěsnění minoritních akcionářů, jak se jako významný držitelé akcií můžete bránit?

Nebudu tu spekulovat o návrzích, počkejme si na dobu, kdy a jak to bude v parlamentu přijato, jaká bude diskuse. Ten návrh je však tak špatný, s dopady na další společnosti, že věřím, že nebude přijat v podobě, jak je navržen. Pokud by tomu tak bylo, určitě se my ostatní akcionáři mimo stát budeme bránit všemi možnými prostředky.


Jaká by byla férová cena za ČEZ, kdyby stát chtěl vykoupit akcie na burze.

Co je férová cena? ČEZ je zatížen již nyní daněmi a cenovými stropy, které jeho hodnotu snižují. Bez těchto zásahů bych viděl férovou cenu na 1500 korun za akcii a více. Dopad těchto opatření je okolo 300 korun na akcii. Ale přeci dělat výkup po takovémto zásahu do hodnoty společnosti je nefér. To je jako kdybych od vás chtěl koupit Octavii, ale předtím bych vám z ní sebral 4 kola, a pak bych vám nabídl cenu k odkupu v hodnotě vozu bez těchto kol…


Jaká by byla budoucnost pražské burzy bez ČEZ či jen s jeho menší částí?

Špatná… Dá se fakt obrazně říci, že bychom na naší burze mohli zhasnout…


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.