Očekává se zvýšení sazeb. Bude pro letošek poslední?

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu pokračuje výsledková sezóna úterním reportem Komerční banky, kde se očekává čistý zisk na úrovni 2,6 mld. Kč. Hlavní trendy u bank by pak měly být pokračující solidní růst úvěrů, tlak na úrokové marže a nízký podíl nesplácených úvěrů.


Výsledková sezóna se již přesunula do Evropy, v nadcházejícím týdnu oznámí svá čísla například Alibaba, BMW, BP, Bayer, Adidas  či řada bank napříč Evropou.

Ve čtvrtek zasedá ČNB a vzhledem k předchozím komentářům se očekává, že bankovní rada znovu odhlasuje zvýšení sazeb (z 0,50 % na 0,75 %). „Vedle samotného rozhodnutí bude důležité, jaké další kroky ČNB naznačí, tedy vývoj sazeb do konce roku,“ říká analytik Milan Lávička.

Makroekonomický výhled

První týden v měsíci bývá tradičně bohatý na makroekonomická data. V pondělí budou zveřejněny indexy nákupních manažerů v průmyslu v Číně, USA, eurozóně i v ČR.

V zámoří dále v úterý průmyslové zakázky za červen (oček. +1,3 % m/m) a v pátek měsíční data z trhu práce, kde se očekává přírůstek počtu pracovních míst o 776 tisíc a mírný pokles nezaměstnanosti na 5,7 %.

V eurozóně budou ve středu maloobchodní tržby za červen (oček. +4,4 % r/r), v Německu pak průmyslové zakázky a průmyslová výroba za červen ve čtvrtek a v pátek.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.