Fond J&T Ventures vstoupil do startupu Stratox Cloud Native

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Fond J&T Ventures vstoupil do startupu Stratox Cloud Native

Technologická firma Stratox Cloud Native je v Česku zatím téměř neznámá. Přitom tyto experty na cloud analytici z výzkumné společnosti Gartner řadí ve svém oboru po bok technologických gigantů, jako jsou Microsoft nebo IBM. Fond J&T Ventures si je vědom tohoto potenciálu a do startupu vložil vyšší desítky milionů korun, aby mu pomohl k expanzi do Spojených států.


Společnost vyvinula produkt CodeNOW, který poskytuje takzvanou cloud-native platformu, jež vývojářům umožňuje agilně stavět nové aplikace a služby s prakticky neomezenou škálovatelností. Podle analytické společnosti Gartner jde o jeden ze čtyř hlavních technologicko-strategických trendů pro rok 2022. Právě Gartner zároveň CodeNOW zmiňuje ve svém výběru deseti význačných poskytovatelů těchto platforem po boku gigantů, jako jsou Microsoft nebo IBM. Česká společnost se také umístila v první dvacítce žebříčku nejrychleji rostoucích firem Deloitte Technology Fast 50 ve střední a východní Evropě.

Flexibilnější, přitom levnější

Zatímco velcí poskytovatelé zpravidla nabízejí vývojářské platformy postavené výhradně na vlastních technologiích, Stratox Cloud Native sází na již existující open-source řešení. Ze stovek služeb vybírá a vzájemně integruje ty nejvíce kvalitní, aktuální a přístupné. Uživatelé si tak mohou podle své potřeby poskládat flexibilní cloudovou architekturu, aniž by byli závislí na jednom dodavateli. Tímto způsobem šetří Stratox svým klientům nejen vysoké náklady na rozvětvenou infrastrukturu, ale i práci vývojářům, kterých je po celé Evropě nedostatek.

Firmě se již podařilo získat řadu klientů i napříč korporacemi a technologickými společnostmi, a to jak v tuzemsku, tak v Polsku, Německu, Rumunsku nebo Bulharsku. Jejich dalším vyhlédnutým trhem jsou právě Spojené státy. Velká část investice proto poputuje na vylepšení produktu tak, aby vyhovoval americkým zákazníkům, a také na posílení obchodu a zákaznické péče na americkém kontinentu.

Podle Petra Svobody, zakladatele a CEO společnosti, je Evropa jako celek konzervativní, zatímco v USA je kultura experimentování s externími službami hluboce zakořeněna. „Úspěch teď závisí na tom, jestli si brzy ukrojíme dostatečný kus amerického koláče,“ říká. Přítomnost firmy v USA už začíná mít reálnější podobu, v kontaktu je například s agenturami CzechInvest a CzechTrade.

Cloud je podle investičních manažerů z J&T Ventures jednou z oblastí, kterou v nadcházejících letech čekají zlaté časy. „CodeNOW má nejen globální ambice, ale hlavně produkt s globálním potenciálem, reálné výsledky a opravdu působivý tým. Jeho platforma je diametrálně odlišná od většiny konkurence a věříme, že se správným přístupem má šanci ohromně vyrůst. Jsme rádi, že si jako partnera k dosažení svých cílů vybrali ze všech nabídek právě náš fond,“ uvedl David Polach, Investment Manager J&T Ventures.

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.