ČNB: Sazby beze změny a stabilita vydrží déle

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve středu Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo). Hlasování bankovní rady bylo 5:2, kdy 2 členové hlasovali pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Jde o posun, když na minulém zasedání v květnu zvýšení sazeb neprošlo těsně (hlasování 4:3). Poslední data byla mírně lepší (rychlejší zpomalení inflace, pomalejší růst mezd, hlubší pokles maloobchodu), což asi přesvědčilo jednoho člena bankovní rady, aby tentokrát pro zvyšování sazeb nehlasoval. Ovšem část bankovní rady se stále obává, že proinflační rizika jsou zvýšená, jako například inflační očekávání, které se promítá do vyššího růstu mezd. Peněžní trhy nadále zaceňují, že ČNB do konce roku sníží sazby o 50-75 bodů, následně guvernér Michl se na tiskové konference proti tomuto snažil vymezit. Podle guvernéra bude dál bankovní rada řešit, zda sazby ještě spíše nezvýšit, a diskuze o snižování sazeb není na pořadu dne.

Nadále za hlavní scénář považujeme, že ČNB sazby ponechá většinu roku beze změny (2T repo 7,00 %) a začne je snižovat až na začátku příštího roku (březen). Finanční trhy výrazně nereagovaly.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.