Náznak snižování sazeb by mohl mít za následek oslabování koruny

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Poslední zářijový týden by se měl obejít bez výraznějších očekávaných impulzů. Investoři se tak zaměří na vývoj tržních výnosů, kde se budou dále analyzovat poslední kroky centrálních bank, resp. naznačený výhled. Bude se rovněž jednat o konec kvartálu, a tak se již investoři začnou připravovat na výsledkovou sezónu za třetí kvartál 2023, která by mohla vrátit akciím trochu pozornosti.


„Pro příští týden máme celkově neutrální výhled. Ještě připomeneme, že příští obchodní týden bude pro domácí trh zkrácený o čtvrteční svátek,“ Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Kofola naposledy s nárokem na hrubou dividendu

Akcie Kofoly se budou naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 26. 9. (úterý). Dividenda bude splatná od 1. 11. Výplata 13,5 Kč/akcie znamená při současné ceně akcie hrubý dividendový výnos 4,9 %.


Ostře sledovaná ČNB 

Středeční zasedání ČNB by nemělo přinést změnu v úrokových sazbách (7,0 % 2T-Repo), avšak trh bude úzce sledovat, jak skončilo hlasování a především komentáře guvernéra Michla. „Dle nás Michl zopakuje svůj jestřábí postoj a nutnost držet sazby výše po delší dobu. Takovýto komentář a žádné zaváhání ze strany ostatních centrálních bankéřů by mohlo zamezit oslabení domácí koruny a tím snížit tlak na budoucí inflaci. Jakékoliv zaváhání či náznak brzkého snižování sazeb by mohly mít za následek oslabování domácí koruny,“ uvádí Milan Vaníček.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za srpen (oček. −0,4 po −5,2 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za září (oček. beze změny 67,7 bodu m/m).

V Německu se soustředí na pondělní indexy IFO, kde se očekává drobný pokles ve vnímání současné situace, ale naopak lehký růst v očekáváních a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za září (oček. 4,6 po 6,1 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.